Sovint, quan es parla d'activitats amb animals, la polèmica se centra en el fet de si hi ha algun tipus de maltractament o no. Però aquest és un debat antic, del segle passat. No té cap sentit discutir si llençar cinquanta ànecs al mar perquè, per diversió, la gent els hagi d'empaitar suposa algun tipus de maltractament. Cadascú amb la seva consciència. Jo tinc clar que sí, però entenc que aquest és un tema de sensibilitats i tothom té la seva. A Espanya, l'anterior cap d'Estat es dedicava a matar elefants a trets en les seves estones lliures, i encara hi havia gent que el defensava!

El debat del segle XXI al voltant d'activitats com l'empaitada d'ànecs de la Festa Major de Roses és, al final, un debat sobre modernitat i valors. En una societat que vol ser moderna, europea i amb principis, cal seguir utilitzant animals per divertir-se una estona? Aquí és on hem de reflexionar, més enllà de si es tracten més bé o més malament. Per què, on és la frontera entre el bon tracte i el mal tracte? Qui la decideix? Els organitzadors? Els què ens hi oposem? Les autoritats?

Vivim una època en què hem posat en crisi molts excessos del passat. Començant per l'economia, però també en la manera de viure, de relacionar-se i d'entendre els valors que ens han de caracteritzar com a societat oberta i progressista. Difícilment encaixen en aquest model de futur les activitats en què s'utilitzen animals com a diversió. Per més bona fe que hi posin els qui les organitzen, són actes que xoquen amb els valors que s'imposen avui arreu d'Europa, a les societats més avançades. Personalment, em dol que la meva ciutat, referent turístic mundial i, amb el permís dels cadaquesencs, capital del parc natural del Cap de Creus, segueixi ancorada en el passat.

És cert que l'empaitada d'ànecs de Roses fa 97 anys que es fa. Que no ha canviat res des d'aleshores? Que vivim igual que fa 97 anys? Ara que volem construir un país nou; ara que a Catalunya, amb un ampli consens, s'han aconseguit suprimir les curses de braus o els espectacles amb animals al circ...tenim l'oportunitat de refundar l'empaitada d'ànecs i demostrar al món, i a les noves generacions, que Roses també vol ser un municipi respectuós, modern i amb valors. Pensem tots plegats en la manera de mantenir una tradició, però fem-ho sense animals, amb respecte. No hi ha d'haver ni guanyadors ni perdedors. Només hem d'evolucionar, com hem fet els 'sàpiens' des de l'origen de la humanitat.