Els cellers de la Denominació d'Origen (DO) Empordà ja han començat a veremar les varietats més primerenques. De moment són pocs, perquè el mal temps ha fet endarrerir la maduració del raïm, i el gruix de la producció no es tallarà del cep fins al setembre. Els diferents cellers de la DO preveuen que, d'aquesta verema, en surtin 60.000 hectolitres de vi. Una producció que baixarà entre un 5 i 10% respecte l'any passat, perquè el clima no hi ha ajudat. Les glaçades de l'abril, les tramuntanades del maig i les pedregades del juny han fet mal a la collita. Malgrat això, per primera vegada s'ha introduït la lluita biològica contra el corc de vinya en unes 500 hectàrees.

La verema ja s'ha iniciat i demoment, s'han començat a tallar dels ceps les varietats com el chardonnay i el sauvignon blanc, així com les que destinaran a elaborar vins escumosos com el macabeu.«Aquest tipus de vi, l'escumós, ha ressorgit a l'Empordà durant els darrers anys», diu el president de la comissió tècnica de la DO, Toni Reig. «Ara hi ha uns cinc cellers que ja s'hi dediquen, i que aquesta setmana han començat a veremar, perquè es vol un raïm amb menys acidesa i graduació alcohòlica», precisa.

De moment, però, són pocs els qui recullen raïm. El gruix de la cinquantena de cellers que s'apleguen sota el paraigües d'aquesta reconeguda denominació començaran a veremar a principis de setembre, més o menys com l'any passat. D'entrada, es preveia que aquest 2015 la verema s'avançaria unes dues setmanes (perquè aquest estiu ha fet molta calor i això ajuda a madurar el raïm). Però les pluges dels darrers dies, al final, han fet posposar-la.

Tot i que dependrà molt del temps que faci, la DO preveu que del raïm d'enguany en surtin uns 60.000 hectolitres de vi. «Serà una producció sensiblement inferior a l'any passat, entre un 5 i un 10%, perquè a l'abril vam tenir una gelada, les tramuntanades del maig han fet dany a les vinyes i, a principis de juny, algunes es van veure afectades per pedregades», concreta Reig.

Tot i això, insisteixen, el raïm que surti dels ceps serà de bona o molt bona qualitat. No només perquè la maduració de la pell i la polpa serà equilibrada, sinó perquè aquest any la DO ha aconseguit reduir substancialment una de les plagues que afectaven més la vinya: el corc del raïm (lobesia botrana). Per combatre'l, s'han deixat de banda els insecticides (que podien afectar el gust del raïm) i s'ha provat un nou sistema, totalment ecològic. Es coneix amb el nom de «confusió sexual» i consisteix a instal·lar uns difusors als camps que escampen constantment feromones per l'aire. Segons Reig, «aquests insectes, per aparellar-se, es valen de l'olfacte; les femelles desprenen olor i atrauen els corcs mascles». Per això, afegeix,«amb aquest sistema, el que fem és alliberar hormones sexuals femenines que omplen l'ambient, confonen el mascle i impedeixen que trobi la femella per aparellar-se».

De moment, el sistema de lluita biològica ja s'ha aplicat a unes 500 hectàrees de les 1.800 que té la DO. «A l'hora d'aplicar-lo, el cost mitjà per hectàrea és d'uns 100 euros però estan totalment justificats, perquè apart d'estalviar-se els insecticides i contribuir al medi ambient, s'aconsegueix un raïm més sa, sense podridures i, per tant, un vi de millor qualitat», insisteix Reig. L'actuació ja comença a donar els primers resultats i als llocs on s'ha provat, la presència del corc és residual i no provoca danys a la viticultura. La voluntat és anar-ho estenent a més vinyes. Ja s'ha provat amb les que estaven més afectades per aquest corc, tenint en compte també que «perquè sigui eficient, s'han de cobrir àrees compactes».

La DO Empordà compta actualment amb uns 335 viticultors i una cinquantena de cellers. De la seva producció, un 60% són vins negres. La resta es reparteixen en rosats, blancs, dolços (garnatxes i moscatell) i escumosos.

De la producció de vi emparat, se'n comercialitza un 50% embotellat, cosa que representa uns quatre milions d'ampolles anuals. Un 5% aproximadament es destinen a exportació, principalment a països com Alemanya, Suïssa, els Estats Units, Noruega, la Gran Bretanya, Bèlgica i Dinamarca.