La CUP de Figueres vol que l'Ajuntament i la Generalitat surtin del Consorci del Castell de Sant Ferran, després que s'hagi sabut que el Ministeri de Defensa ha vetat la presidència d'aquest ens a l'alcaldessa de la ciutat, Marta Felip. La formació té previst portar una moció en aquest sentit al proper ple de setembre.

El regidor del partit, Lluís Armengol, diu que la formació valora aquesta negativa com un ?«menyspreu» a la ciutat i com una mostra més de la «perfecta inutilitat» del Consorci tal com està plantejat, amb tot el poder decisori en mans dels militars, que des de la seva creació no han deixat mai de presidir-lo, malgrat els torns rotatoris que preveuen els estatuts».

Per la CUP, la decisió mostra el divorci que la ciutat i la fortalesa han mantingut sempre i recorden que el percentatge de figuerencs que el visiten anualment no arriba ni a l'1% del total de visitants.

La formació independentista considera que el Consorci ha fracassat com a instrument perquè «representa un model ancorat en valors i pràctiques caduques i sense la creativitat i els lligams amb la societat que són imprescindibles perquè un equipament cultural pugui respondre amb èxit a les exigència de la societat actual».

Amb tot, recorden que «sota la direcció militar, el castell no ha assolit l'objectiu d'esdevenir un referent turístic de la ciutat i, encara ?menys, de fer-lo atractiu als figuerencs.

Per això, consideren que la presència de la Generalitat i l'Ajuntament dins de l'ens és perfectament prescindible i que cal obrir altres camins «compartits» amb la ciutadania que portin a la desmilitarització de la fortalesa i el seu retorn a la ciutat. En aquest sentit, creuen que en ple procés cap a la independència cal que ambdues institucions juntament amb la població replantegin el futur del castell.