L'Ajuntament de l'Escala ha decidit canviar la tradicional empaitada d'ànecs que es feia per la Festa Major per una amb pilotes de goma. L'alcalde, Víctor Puga (PSC), nega que la decisió tingui a veure amb la polèmica que en els darrers dies ha envoltat la celebració de l'acte a Roses i diu que des de l'any passat que s'estava estudiant fer una modificació. «Sabem que és una tradició de fa molts anys i que també és un tema que toca moltes sensibilitat. Conjuntament amb la Comissió de Festes, vam pensar donar-li una altra orientació», explica Puga.

El tradicional acte havia de celebrar-se el proper dia 2 però enguany el que es llençarà a l'aigua serà lleugerament diferent. En lloc d'ànecs, la celebració aqüàtica animarà els assitents a recollir pilotes que contindran un número a través del qual podran participar en un sorteig amb diversos premis. Tot i que l'alcalde diu que el canvi de programació fa temps que s'està estudiant, el cert és que fins fa unes setmanes encara no s'havia concretat si els ànecs hi serien presents o no.

Puga, però, ha precisat que ja l'any passat van estar a punt de canviar-ho però que no ha estat fins ara que, d'acord amb la comissió de festes, han optat per fer un gir a aquesta activitat.

El batlle insisteix que no té res a veure amb la polèmica que ha suscitat a Roses sinó que, malgrat que s'havia fet sempre, creuen que se li havia de donar una «nova orientació».

L'Escala, juntament amb Roses, s'havia convertit un dels únics racons de Catalunya on aquesta activitat es practicava. De fet, a principis d'aquest any l'Associació contra la Tortura i el Maltractament als Animals (ACTYMA) va interposar una denúncia davant la Direcció dels Serveis Territorials d'Agricultura a Girona contra els responsables d'aquestes activitats celebrades l'estiu passat a ambdues poblacions.

Milers de signatures

La darrera que es va celebrar a Roses fa dues setmanes, però, s'ha convertit en unes de les més polèmiques. Especialment després que es difongués un vídeo enregistrat per un activista on es mostra com una de les participants utilitza un ànec per agredir-lo.

Tot i que des de l'Ajuntament van qualificar-ho de fet aïllat, van recordar que la intenció és sotmetre-ho a debat a través d'una consulta, que formarà part dels pressupostos de l'any vinent. Mentrestant, les entitats defensores dels animals no han cessat la seva activitat de difusió i ahir la petició que van iniciar a la plataforma Change.org per demanar que se suprimeixi aquesta activitat ja comptava amb més de 40.000 signatures.