L'entitat ecologista Iaeden-Salvem l'Empordà ha realitzat aquest divendres al matí una acció reivindicativa i simbòlica per mostrar el rebuig de la ciutadania davant el projecte de condicionament de la via GI-V-6103, la carretera "dels tres ponts", que passa pel bell mig de l'espai natural protegit dels Aiguamolls de l'Empordà. Les obres estan impulsades per la Diputació de Girona, titular de la via.

Més d'una vintena de persones han estès cintes amb globus per demostrar l'amplada actual de la carretera i la que es vol donar en un futur segons el projecte Des de l'entitat denuncien que les obres són "innecessàries, injustificables" i afectaran la vegetació i els tamarius que voregen la carretera.

Des de l'entitat assenyalen que la carretera passa per la Reserva Integral dels Estanys i el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. Per això, després de denunciar els fets i iniciar una campanya de recollida de signatures, el grup d'acció directe de l'associació i una vintena de simpatitzants han volgut deixar clar el seu posicionament realitzant una acció reivindicativa.

En concret, els assistents han estès cintes amb globus per demostrar l'amplada actual de la carretera i la que es pretén donar en el futur, segons el projecte de condicionament d'aquesta via que ha impulsat la Diputació de Girona. Segons els membres de l'entitat, les obres d'ampliació de la carretera afectaran la vegetació i els tamarius que voregen la via i també altres zones d'aquests espais naturals protegits. A més assenyalen que les obres faran que els vehicles circulin per la carretera a major velocitat. Un fet que, a la llarga, provocarà més atropellaments mortals d'animals.

Durant l'acció, els participants també han desplegat una pancarta on es podia llegir el lema 'Diputació: - ampliacions + conservació'. Des de l'associació gironina insisteixen que el projecte de condicionament no "és justificable" perquè contradiu la protecció i conservació que s'ha marcat al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà.

Per això reclamen que la Diputació de Girona reconsideri la seva postura, replantegi el projecte i que només millori la capa asfàltica i la senyalització d'aquesta via. En una setmana, l'entitat ja ha recollit més de 1.000 signatures en contra les obres d'adequació de la carretera dels "tres ponts". "Un fet que demostra la indignació de la gent del territori i la indignació per la despesa de diners públics que es continua fent per aquesta mena de projectes en una situació econòmica on s'hauria d'apostar més per finançar els àmbits socials", assenyalen des de la Iaeden-Salvem l'Empordà.

"La seguretat és primordial", assegura el president de la Diputació de Girona

D'altra banda, des de la Diputació de Girona, el seu president Pere Vila ha volgut respondre la polèmica generada entorn aquesta carretera. Des de l'ens supramunicipal asseguren que el projecte de condicionament es basa en millorar dos trams de corbes de 900 metres. Segons Vila, les obres només afectaran a un 11% de la carretera tot i que també s'ha previst ampliar els tres ponts fins arribar als sis metres de calçada perquè puguin passar-hi dos vehicles al mateix temps.

La Diputació de Girona va signar un conveni amb l'Ajuntament de Castelló d'Empúries on es marcava que, a partir d'ara, la Diputació de Girona té la titularitat del tram que va des del nucli del municipi fins a la zona dels tres ponts. El president de la Diputació de Girona ha explicat que no el projecte només té previst actuar en aquest tram i que no s'eixamplarà la resta de la via. "En la resta, la carretera no s'eixamplarà i l'actuació es limitarà a millorar el ferm, sense afectar la superfície dels terrenys colindants", assegura Vila.

D'altra banda, a diferència del que apuntava l'entitat ecologista, la Diputació de Girona assegura que l'actuació tindrà un pressupost d'uns 800.000 euros i no 3 MEUR, tal i com havien calculat en un principi des de la Iaeden. Paral·lelament, des de la Diputació de Girona assenyalen que han redactat una memòria ambiental perquè es pugui avaluar la viabilitat ambiental de l'actuació i marcar les condicions necessàries que s'han de complir per fer les obres i que constaran en el futur projecte que encara s'ha de redactar.

"Som coneixedors de la sensibilitat de la zona on s'actuarà i que la carretera travessa el Parc Natural dels Aiguamolls. Des de la institució no anem contra res ni contra ningú i estarem atents a les reivindicacions que es facin", ha explicat Vila. Pel que fa a l'oposició dels ecologistes i de la Iaeden-Salvem l'Empordà, el president ha explicat que intentaran "casar la necessitat de millora de la carretera en el context natural on s'ubica i les reivindicacions que es generin" tot i que ha assegurat que "la seguretat és primordial".