Un brot de botulisme mata unes cinquanta aus al parc dels Aiguamolls

El director del Parc, Sergi Romero, diu que ja s'ha assecat la zona infectada i que a final de setmana esperen resoldre-ho

02.09.2015 | 00:00
Una de les zones d´aigua del Parc Natural, en una imatge d´arxiu.

Un petit brot de botulisme, una malaltia provocada per un bacteri que contamina l'aigua, ha matat prop d'una cinquantena d'aus, majoritàriament collverds, al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. Tècnics del parc van detectar les primeres aus mortes dijous passat a la zona de l'Almatà en una àrea inundada artificialment per rebre la migració d'aus provinents del nord d'Europa. El director del parc, Sergi Romero, assegura que no és estrany que es detectin petits brots de botulisme en zones inundables i, especialment, després d'un estiu tant calorós com aquest. De moment, ja s'ha començat a assecar la zona afectada i es preveu que a finals de setmana el brot estigui completament eradicat.
No és la primera vegada que passa. És habitual en estius càlids però en aquesta ocasió es tractaria d'un petit brot que només ha afectat una zona del parc. El centre, en canvi, va viure un greu episodi amb aquest bacteri l'any 1999, quan hi van morir més de 400 aus. Aleshores, en la seva majoria també van ser ànecs collverds tot i que també es van veure afectades altres espècies.
Ara, un cop detectat el problema s'han pres diverses mesures per resoldre-ho. Juntament amb la dessecació de la zona d'estany afectada, els tècnics del parc també han instal·lat senyals acústics per espantar les aus i impedir que s'hi acostin mentre no es doni per tancat el brot.
Tot i la cinquantena d'aus mortes, collverds i xarxets, bàsicament, el director del parc reitera que es tracta d'un petit brot de la malaltia. «Si el clima ens acompanya, el brot l'eradicarem a finals de setmana perquè sense aigua els bacteris que provoquen la malaltia no generen toxines», insisteix.

Un perillós bacteri
El botulisme és una malaltia provocada per un bacteri que contamina l'aigua i mata les aus que en beuen. És típica de les zones humides de la mediterrània i habitual després d'estius tan calorosos com el que ha viscut Catalunya aquest any. «La bactèria del botulisme genera una toxina que és de les més mortíferes que hi ha però que només afecta a les aus», va aclarir ahir Romero.
Segons puntualitzava ahir ràdio Girona Cadena Ser, els tècnics del parc creuen que hi ha la possibilitat que li hagi portat alguna au que hagués estat contaminada al Ter, perquè fa uns dies es va detectar un altre cas de botulisme en aquest riu.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema