La pluja va marcar la inauguració de la mostra tot i que les prediccions apunten a un cap de setmana sense aigua.Malgrat el xàfec que va caure pràcticament tota la tarda, els visitants no van deixar de visitar els estands equipats amb paraigües.El pregoner i xef del restaurant Miramar, Paco Pérez, durant el seu discurs.

«No hi ha al món res semblant a l'Empordà.» Així de contundent es va mostrar el pregoner de la 31a Mostra del Vi de l'Empordà de Figueres, Paco Pérez, a l'inici del seu discurs inaugural. El reconegut xef del restaurant Miramar de Llançà va exalçar durant el seu discurs inaugural passat per aigua la qualitat del raïm empordanès tot vinculant-lo a la bellesa del seu paisatge. La mostra, que va obrir portes dijous, es podrà visitar avui fins a les onze de la nit i es clourà diumenge a les nou del vespre.

«Res hi ha semblant als productes empordanesos», va insistir, tot afegint que «som avantguarda», «innovadors i ens agrada el risc». Tanmateix, va dir, «ens agrada viatjar, comprendre i compartir». Pérez va continuar el seu discurs evocant als assistents un record de quan era petit. «Recordo veure pujar el cavall i el carro ple de semals de raïm acabat de collir. Les abelles sobrevolaven el raïm intentant aconseguir-ne el sucre. Recordo l'Albert, home de vinya i terra, de mans curtides per la tramuntana i pel fred. Era petit, però recordo lleugerament olors de verema mentre les semals es buidaven dins una cuba de fusta antiga on tot es trepitjava...», va explicar als presents.

Pérez volia remarcar així el caràcter treballador i incansable de la gent empordanesa. Un càracter, va destacar, que ni tan sols la plaga de la filoxera va poder truncar. «La filoxera ens va ferir el cor, ens va treure allò que estimàvem: Les muntanyes es convertien poc a poc en esquelets de pedres col·locades amb esforç una sobre l'altra. Amb l'esforç de les persones, sempre de persones, persones que van fer jardins a les nostres muntanyes, jardins de ceps verds», va insistir. Malgrat això, va afegir, la filoxera no va «pensar que l'Enmpordà té màgia i que és màgica la seva gent». Una gent amb «ingredients» que van permetre que la comarca recuperés la qualitat dels seus vins, ara àmpliament reconeguts arreu del món.

Al discurs inaugural el van precedir els parlaments del regidor de Fires, Jordi Masquef, el president de la DO Empordà, Xavier Albertí, i l'alcaldessa, Marta Felip. Tots tres van destacar l'evolució que la fira «degana» de les comarques gironines ha fet en els darrers anys.

Vi i actes complementaris

Entre les múltiples activitats previstes per avui, hi haurà tallers de bijuteria amb taps de suro i d'etiquetes d'ampolles de vi entre les dotze i les dues de migdia i les sis i les vuit del vespre. A les dotze, i concidint amb l'obertura de la mostra, es farà una de les visites ?gui?ades programades que vincularan art i vi i després, a l'espai infantil, un taller d'aromes per a famílies i un altre d'iniciació a la sala de tastos. A la tarda, els més petits podran descalçar-se i aixafar raïm i els grans, participar en diferents tastos guiats per part d'alguns dels cellers. A un quart del deu, la jornada s'amenitzarà amb una sessió musical de Radio Cassette Night i noves sessions de tast fins a les onze de les nit.

Demà, per cloure la nova edició, s'hi celebraran nous tallers per a grans i petits , tastos i un concert de jazz. Tot i les previsions de mal temps, els organitzadors esperen que la mostra superi els 10.000 visitants de l'any passat i que es venguin més de 7.000 tiquets degustació de vins i productes de l'Empordà.