L’Ajuntament de Cadaqués, que ara lidera Josep Lloret (ERC), està avaluant l’afer dels Whatsapp, que l’any passat va provocar que no es renovés el cap de la Policia Local després que apareguessin una sèrie de missatges de WhatsApp en un grup dels agents amb continguts racistes i vexatoris contra detinguts i personal de l’Ajuntament.

Una de les primeres decisions que té damunt la taula el consistori i que preveu tramitar és expedientar un agent per dormir en hores de feina, tal com es van poder veure en les imatges que es van difondre fa un any a través dels missatges de WhatsApp i d’uns anònims. El policia se’l veu vestit en hores de feina amb l’uniforme i dormint.

El batlle assegura que no és una actitud que ha de tenir un agent mentre està de servei i per tant, se li obrirà una expedient. Segons va avançar la Cadena SER, el nou equip de govern de Cadaqués també preveu expedientar tots aquells agents que participaven en el grup de WhatsApp on hi havia comentaris sobre els arrestats que havien fins i tot titllat de «moros de mierda» o veïns del poble a qui deien «senglars».

En el moment que va passar això a Cadaqués, el cap substituïa Antonio Mirabete -l’actual- i era la persona escollida per millorar l’organització d’una policia que volien que fos més que de simples vigilants. També de forma anònima es van començar a difondre els missatges en què també hauria participat el cap.

L’Ajuntament va decidir obrir una investigació interna per aclarir les filtracions i l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (Apcdcat) va obrir una investigació sobre els Whatsapp vexatoris de la Policia Local de Cadaqués perquè algunes converses s'acompanyaven amb fotos i dades personals dels detinguts.

Josep Lloret considera que ara cal solucionar això i per això ha reactivat les solucions. Diu que passen pels expedients i mirar també si les actuacions dels agents poden haver prescrit. De moment hi ha aquest agent a l’ull de mira però també aquells que van participar en els missatges.

De baixa però d’oposicions

Per altra banda, l’ajuntament de Cadaqués també obrirà expedient a un agent de la Policia Local que mentre estava de baixa laboral va decidir presentar-se a unes oposicions a la Policia Local de Palafrugell. L’agent, segons l’alcalde ha tingut un comportament poc ètic i assegura que «no el van admetre ni a les proves físiques perquè no feia ni la talla». L’ordre donada per l’ajuntament és l’obertura de l’expedient perquè això, diu Lloret «no es torni a repetir».