L'Audiència Nacional ha enviat a la presó la jove de 19 anys detinguda a Figueres per adoctrinar i captar gihadistes. L'acusen d'haver establert una xarxa de suport a l'organització gihadista Estat Islàmic així com d'enviar combatents, facilitar contactes i rutes segures en zones de control del grup terrorista. També d'assessorar membres actius sobre les mesures de seguretat que havien de prendre en el seu itinerari. La noia ja va ser detinguda al març però la van deixar en llibertat poc després.

Després de declarar dimarts davant el titular del Jutjat Central d'Instrucció Número 5, el magistrat José de la Mata, la jove va ingressar a presó comunicada i sense fiança per delictes relacionats amb el terrorisme. La jove, que estudia medicina, té 19 anys i en fa uns deu que viu a Figueres en un pis del carrer Cresques Elias amb els seus pares i dos germans més petits. Compagina els seus estudis de Medicina amb una feina en una farmàcia de la ciutat.

La Policia Nacional van entrar al seu domicili, situat al carrer Cresques Elies de Figueres a primera hora del matí. Després d'un intens escorcoll, que va durar més de set hores, els agents es van endur la jove a Madrid, per declarar davant l'Audiència Nacional.

L'operatiu policial estava centralitzat pel Jutjat Central d'Instrucció Número 5 de l'Audiència. Aquest dimarts a la tarda, la jove figuerenca va comparèixer durant unes hores davant del seu titular, el magistrat José de la Mata. Després de prendre-li declaració, la jove va ingressar a presó, comunicada i sense fiança, per delictes relacionats amb el terrorisme.

La investigació ha determinat que la noia hauria establert, via Internet, una xarxa de suport a l'Estat Islàmic. A través de la xarxa, s'encarregava de captar i adoctrinar persones arreu de l'Estat espanyol, per després enviar-les a combatre a Síria i a l'Iraq. La jove també era qui proporcionava als terroristes els contactes i les rutes més segures per arribar fins a aquests països.

L'actuació es va produir fruit de l'estudi i anàlisi dels efectes intervinguts a Ayoub Motchou, detingut el passat 4 d'agost a Stuttgart però que havia residit en aquest mateix barri de Figueres, en una operació conjunta amb la policia alemanya.

Facilitava rutes segures

Segons el cos policial, la jove es dedicava a l'enviament de combatents, a facilitar contactes i rutes segures en els viatges cap a les zones sota control de l'organització terrorista. A banda d'això, se l'acusa de fer assessorament a membres actius sobre les mesures de seguretat que havien de prendre en la ruta. A més, asseguren que tenia activitat a través de les xarxes socials amb les que interactuava amb persones de perfils radicals amb l'objectiu d'establir «una àmplia xarxa de suport i col·laboració amb DAESH, a més de fer una campanya divulgadora de l'ideari i dels actes terroristes que aquesta organització perpetrava».

Aquest era el segon cop que la policia estatal arrestava la jove figuerenca. La primera vegada va ser el passat 13 de març, en el marc d'una operació que va fer vuit detinguts, i que a Catalunya es va estendre a Piera, Malgrat de Mar, Manlleu, l'Hospitalet de Llobregat i Terrassa. Va ser l'única que va quedar en llibertat amb càrrecs.