Un incendi a Cervera de la Marenda va tenir en alerta les poblacions fronteres com Portbou la matinada d'ahir quan es va tallar la carretera i es va donar suport als bombers francesos en les tasques d'extinció. En el foc va morir una voluntària francesa de 48 anys que es va veure encerclada per les flames. Al matí remullaven les 130 hectàrees afectades. Les flames es van veure des de diferents pobles de la frontera i el fum va arribar fins a Cadaqués.

Durant la nit les flames eren visibles i el vent feia témer que seria difícil controlar-lo. Els bombers francesos van rebre l'avís d'un foc a tocar la carretear que uneix Cervera i Portbou. Es va originar a peu de carretera RD 914 -entre Cervera i Banyuls- a la zona nord del municipi i a escassos metres de les cases. Durant tota la nit, fins a 250 bombers van treballar intensament per controlar-lo. Segons va explicar el cap dels bombers del Departament dels Pirineus Orientals, Jean Pierre Salles-Mazou, els bombers van patir per controlar el foc i encerclar-ne el perímetre perquè hi havia ràfegues de vent fortes -que arribaven als 50 km/h- i perquè les flames avançaven ràpidament per la pendent del massís. «En només una hora i mitja el foc va passar d'afectar 12 hectàrees a més d'un centenar», va detallar Salles-Mazou.

Per això es van activar efectius de tota la regió i d'altres departaments propers. També van donar suport durant tota la nit set camions dels Bombers de la Generalitat de Catalunya, que es van retirar ahir al matí un cop ell foc ha entrat en fase de control. Amb la sortida del sol, també va ser clau l'activació dels mitjans aeris, que van contribuir a sufocar les flames.

El foc de Cervera li va costar la vida a la bombera voluntària, Patricia Filippi, que vivia al Boló i és mare de tres fills. Filippi feia cinc anys que col·laborava amb els bombers voluntaris de la zona i durant la matinada es trobava amb un grup format per una desena d'efectius treballant per apagar el foc. Segons va explicar Salles-Mazou, el grup es trobava en un dels caps del foc quan el vent va canviar de direcció bruscament, va empènyer les flames cap enrere i va encerclar els voluntaris. A causa de l'incident, la dona va morir.

Tot el cos de bombers va lamentar el fatal desenllaç i ahir a la tarda el ministre de l'Interior, Bernard Cazeneuve, visiti Cervera de la Marenda. En un comunicat oficial reconeixia la tasca que Filippi estava desenvolupant en què va remarcar que «havia escollit consagrar una part del seu temps lliure a protegir i socórrer els nostres conciutadans», recull l'escrit. La mort de la dona, també la va lamentar la prefecta dels Pirineus Orientals, Josiane Chevalier, que va visitar el centre de comandament i es va adreçar a la seva família i a tots els companys bombers. «Vull expressar el meu agraïment a tots els efectius que han intervingut d'arreu». va dir. El primer ministre francès, Manuel Valls, deia al seu compte de Twitter: «tristesa profunda després de la mort d'una bombera voluntària a Cervera. Ella serà per sempre un exemple de coratge. Suport a la seva família». Ahir a la tarda el director dels serveis territorials d'Interior a Girona, Albert Ballesta, i representants de Bombers van participar en un acte de tribut a la víctima.

El procurador de Perpinyà va demanar a la gendarmeria que obri una investigació per aclarir les circumstàncies de la mort de Filippi. S'està recollint informació també sobre les causes del foc que podria haver començar a unazona de pícnic a tocar la carretera on ahir treballaven un policia, bombers, forestals i un gos especialitzat.