Els promotors de la recollida de signatures contra l'empaitada d'ànecs de Roses van lliurar-ne ahir a l'Ajuntament 78.283 i van demanar un compromís ferm que no autoritzaran la seva celebració en properes edicions. Fins que no hagin obtingut aquesta resposta continuaran recollint més signatures. El govern (CiU, Gent del Poble) està valorant el tema juntament amb els grups de l'oposició per veure com afrontar-lo. De moment es manté la decisió de fer un referèndum perquè decideixi la població.

Pels impulsors, «la gran quantitat de signatures recollides en poc més d'un mes, juntament amb l'ampli ressò mediàtic assolit, demostra l'important rebuig social que genera aquesta activitat». Per aquest motiu han volgut entregar un primer paquet a l'espera que es prengui una decisió immediata i continuaran fins que això no sigui així. Les signatures es van lliurar dimecres amb un llapis de memòria.

Roses de moment no ha pres cap decisió nova. El regidor de Festes (GdP), Francesc Giner, ha explicat que «hi ha hagut molt de ressò i davant d'això s'està valorant amb l'altre partit, amb CiU, i estem amb contactes amb l'oposició». Tot i això, admet que de moment no sap què en sortirà de les converses i que el que «es manté és el tema del referèndum».

La recollida de signatures es va iniciar poc abans de la Festa Major i s'ha realitzat a través de la plataforma change.org. En aquesta edició de l'empaitada les veus en contra han tingut un fort ressò mediàtic, sobretot per la difusió d'un vídeo durant l'activitat en què una de les participants colpejava amb un ànec una persona que estava gravant. Les imatges es van difondre fins i tot internacionalment.

Roses no ha pres cap decisió però l'Escala sí que va optar per suprmir els actes de les cucanyes durant la Festa Major, que té lloc a principi de setembre.