L'Ajuntament de Figueres preveu diverses modificacions a les ordenances municipals del 2016 on es proposa una congelació i diverses rebaixes a través de bonficacions. Una de les mesures és la creació d'una taxa de 400 euros per als propietaris que tinguin pisos buits durant més de dos anys. Les ordenances s'esperen negociar-les amb tots els grups per ser aprovades al ple del mes vinent.

El govern ha optat per plantejar una taxa per als propietaris dels pisos buits, en comptes d'aplicar-los una sanció, perquè el mecanisme és més senzill. La taxa s'aplicarà, però, als que facin un mal ús de l'habitatge durant més de dos anys. El govern està immers encara en l'estudi dels pisos buits que hi ha a la ciutat.

És una de les novetats en l'apartat de taxes on també destaca la rebaixa del preu de la zona blava i verda a partir del minut 91 en un euro. Actualment dos hores de zona blava tenen un cost de 4,90 euros i amb la rebaixa passarà a ser de 3,90 euros «anivellant així els preus de mitjana d'altres ciutats de la demarcació».

En la taxa de l'aigua es rebaixa un nou tram especial per sota dels 0,55 euros metre cúbic abonat per mes per a famílies nombrosos (abans era de 0,62 euros). Les escombraries també tindran una rbaixa de fins al 40% per a les persones que utilitzin la deixalleria munciipal. Així, si la taxa és de 132,20 euros podria passar a ser de 79,4 euros si s'utilitza deu vegades la deixalleria municiapl durant l'any.

Creació de llocs de treball

Les ordenances pretenen incentivar l'economia i contemplen una reducció del 50% (abans era del 35%9 de la taxa de llicència d'activitats econòmiques per a autonoms que creïn llcos de treball que mantinguin durant dos anys (abans era tres). Hi haurà una bonificació del 95% de la taxa d'activitats en locals comercials inferiors als 150 metres quadrats passant en un de 105 metres quadrats, per exemple, de 2695,96 euros a 132,99. Els pagesos i ramaders tindran bonficacions de fins al 95% si la xifra de negoci és inferior als 150.000 euros. En l'apartat d'impostos destaca la congelacio´de l'IBI amb la contenció del 10% prevista per l'Estat. A les families nombroses se'ls bonificarà entre un 45 i un 90%. També es preveuen bonificacions de l'Impost Sobre Construccions Instal.lacions i Obres que seran del 75% per obres de millora en el petit comerç (inferior a 150 metres quadrats). Entre altres, també es bonificaran l'ús d'energies renovables i hi haurà una excepció de l'IVTM per a persones discapacitades i amb mobilitat reduïda.

El govern, en minoria, ha obert negociacions amb altres formacions per poder aprovar inicialment les ordenances l'1 d'octubre i definitivament el desembre per tal que entrin en vigor l'1 de gener. El govern destaca que pretenen mantenir el nivell d'ingressos i l'equilibri. Consideren que s'han inclòs beneficis socials per a familiars nombroses amb l'IBI i les taxes; per a col.lectius amb risc d'exclusió, per exemple, amb la taxa de llar d'infants que es bonifica en un 100%; per a discapacitats i per a potenciar les energies renovables. També remarquen les mesures per ajudar als emprenedors i al petit comerç, alhora que s'incentiva a millorar les negocis del centre històric on hi ha una bonifcació del 9% per obres d'especita interès o utilitat municipal.