Retiren flora exòtica, runa i elements constructius vells de l´illa de Portlligat

La Caixa i la Diputació estan treballant en diferents accions per millorar l'entorn

07.10.2015 | 07:20
La platja de l´illa amb pites i figues de moro per eliminar.
La platja de l´illa amb pites i figues de moro per eliminar.

La Diputació i l'Obra Social La Caixa està portant a terme millores a l'illa de Portlligat on s'estan eliminant plantes exòtiques invasores; retirant restes de runa i elements constructius obsolets. Hi treballen quate persones, dues d'elles en risc d'exclusió social.

L'illa de Portlligat tenia un80% del seu espai ocupat fa uns anys pel bàlsam, una de les espècies invasores. Des del 2009 a través del projecte que ara continua es va començar a eliminar de l'espai natural. S'hi han portat a terme periòdicament accions de millora i manteniment amb el compromís de convertir aquest entorn natural i l'actuació en un "referent de gestió i restauració eficient dels ecosistemes més valuosos". L'illa de Portlligat no només està dins el Parc Natural de Cap de Creus, un punt valuós en l'àmbit terrestre i marí, sinó que, a més, està situat a la cala on Salvador Dalí va viure i on avui visiten milers de persones.

En aquesta nova actuació, segons han explicat, s'hi porten a terme diferents accions. En primer lloc, amb relació a la flora invasora, s'hi treballa repassant les zones per buscar exemplars de bàlsam que s'han regenerat per eliminar els nous individus que havien germinat del banc de llavors encara existent.

Noves espècies invasores

També s'hi esperen noves intervencions per fer el tractament i eliminació d'espècies de flora invasora. En concret, han explicat que s'hi espera eliminar un rodal important de pites (Agave americana) presents a la platja de s'Illa. També alguna figuera de moro (Opuntia sp.). Segons els protocols creats per la Diputació de Girona i l'Obra Social La Caixa a partir de diversos assajos experimentals es porta a terme mitjançant la ?inoculació d'herbicides de manera controlada.

El projecte inclou altres actuacions que milloren l'espai d'ús públic dins l'àrea de recepció de l'illa. Es retira runa i brossa acumulada; s'eliminen antics elements constructius obsolets com jardineres; es restauren els murs de pedra seca caiguts a l'entorn d'aquesta àrea; i es col·loquen tres taules de pícnic amb bancs al sector de la pineda.

Els treballs tenen un cost de 35.000 euros. Per portar-los a terme es contracta quatre persones, dues de les quals en risc d'exclusió social. Al cap de Creus es van arribar a catalogar més d'un centenar de plantes exòtiques.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

L'Alt Empordà

Els atracadors de Bàscara es van endur uns 80.000 euros de la caixa

Els atracadors de Bàscara es van endur uns 80.000 euros de la caixa

Els dos lladres que dimecres al migdia van assaltar l'entitat de la Caixa a Bàscara es van...

Mor un home de 64 anys després de caure per un penya-segat

Mor un home de 64 anys després de caure per un penya-segat

La víctima va patir una parada cardiorespiratòria i tot i que se'l va poder recuperar i traslladar...

Figueres canviarà de sentit el Monturiol per obres a la vorera

Les obres de millora començaran dilluns i està previst que durin unes quatre setmanes

Comença l´obra de contenidors soterrats a Ses Herbes

Comença l´obra de contenidors soterrats a Ses Herbes

L'Ajuntament de Cadaqués ha començat les obres per instal·lar contenidors...

Espais d´art, de Dj´s i audiovisuals al CAR

El centre per a joves de Roses, el CAR, ha incorporat un espai d'art, un d'audiovisuals -amb un...

Enllaços recomanats: Premis cinema