La direcció del Festival Ingràvid de Figueres acusa a l'equip de Govern de Figueres (CiU i PSC) de censura per impedir-los presentar un obra amb símbols feixistes i franquistes que volia posar de manifest que "l'ombra del franquisme encara plana a tot l'Estat i que entre altres coses critica la censura a qualsevol espai crític o pensament que posa en dubte allò establert". La peça, "Ideologies Oscil·latòries" de Núria Güell i Levi Orta, consisteix en un cotxe decorat amb adhesius entre els quals es pot veure la bandera amb l'aguila franquista i, fins i tot, un retrat del dictador.

L'Ajuntament, que recorda que patrocina el certamen, al·lega que no s'ha intentat en cap cas "censurar, limitar o restringir la llibertat de creació artística" sinó que la decisió es basa en "el sentit comú i la responsabilitat dels actes que s'organitzen a la via pública". "En cap cas s'ha pres cap mesura dirigida a censurar, limitar o restringir la llibertat de creació artística, sinó en base al sentit comú i la responsabilitat dels actes que s'organitzen a la via pública", assenyala la nota de l'Ajuntament.

La celebració, que enguany arriba a la seva setena edició, omplirà la ciutat de Figueres de diferents creacions artístiques des de divendres i fins diumenge. Ho farà amb diverses instal·lacions i obres però n'hi haurà una que no podrà fer-se pública tot i que la seva prohibició la farà arribar des d'una altra perspectiva al públic. Es tracta del vehicle decorat amb motius feixistes que preveien fer passejar fins cinc voltes a la Rambla cada dues hores. Tal i com s'explica al programa de mà, que ja s'havia editat, la peça buscava "la sensació d'una presència ideològica, que incomoda en el mateix espai en què convergeixen art, societat i política és l'objectiu d'aquesta acció mínima".

La direcció considera "trist" que "precisament, i permeteu-nos el joc de paraules, se censuri una peça que critica la censura". Des del Govern municipal, en canvi, diuem de sentit comú prohibir la seva exposició. "L'Ajuntament és el primer compromès amb la vitalització de l'art contemporani i com a tal és el principal patrocinador del Festival, sense que això entri en perjudici de les seves obligacions com a Administració".

Les crítiques a la decisió per part de l'oposició tampoc es van fer esperar. La CUP va reclamar ahir mateix al Govern que rectifiqués i que permetés mostrar l'obra en qüestió. "Considerem que és inacceptable que en ple segle XXI les institucions encara pretenguin instrumentalitzar la cultura", diu la formació. En aquest sentit, asseguren que "no es demana al Govern que entengui l'obra, sinó que la respecti". "És grotesc que un govern amb la mateixa alcaldessa que encara no fa un any va condemnar l'atac feixista i intent de censura que es va perpetrar a la galeria d'art Dolors Ventós, ara sigui qui pretengui posar límits a l'expressió cultural que vol fer reflexionar sobre això mateix", afirmen.

D'altra banda, des de Compromís d'Esquerres també van rebutjar la "censura" i van instar a l'equip de Govern a "rectificar". "Des de Compromís entenem que la censura no ha de formar part de les pràctiques habituals i, a més, entenem que aquesta obra pretenia criticar el feixisme latent a la societat", diuen. A més, creuen que "han de rectificar perquè la llibertat creativa i d'expressió ha de ser un exponent de la cultura i sacsejar les consciències, també en forma part".