Els comentava, benvolguts lectors, la setmana passada, la possible influència que hagi pogut tenir el "prusés" d'elecció pendent del Síndic Municipal de Greuges figuerenc en l'abandonament del consistori pel candidat republicà, així com que aquesta retirada podia influir en què a la capital catalana del surrealisme es constituís, ara sí, un altre JPS. El que no queda clar és si els d'ERC substituirien els del PSC que mica en mica (crec que ja ho havia avançat) se li van pujant a les barbes a Felip (vegin si no, assessora a cinquanta mil euros anuals i previsió de contractació de súper tècnic també de la seva òrbita) ni tampoc què faria Borrego en aquesta nova tessitura. Però no avancem esdeveniments i parlem del Síndic, una figura de suposat control polític, administratiu?

Jo, d'entrada, els diré que em sembla que és una figura absolutament supèrflua, innecessària, simple paper mullat tant a nivell nacional (Defensor del Ciudadano), com regional (Síndic de Greuges), com municipal, el de Figueres, per exemple. Perquè pregunto: En un sistema democràtic en el qual els ciutadans escollim els nostres representants hi cap que aquests hagin de tenir un controlador, un supervisor, que els ciutadans hàgim de necessitar una oficina de reclamació contra les seves ino?peràncies en lloc de rebre'ns al seu despatx per cantar-los les "quaranta en bastos" quan sigui necessari? No els causa prou preocupació, no els provoca prou por el nostre possible ?re?buig, la nostra hipotètica discrepància, la segura amenaça que els abandonem a la propera de canvi? Es veu que no, i s'inventen la figura d'un "Pepito grillo" que de tant en tant els digui alguna coseta, això sí, d'ordre menor per quedar bé. Perquè, torno a preguntar en to popular, han estat els Síndics els qui han aixecat la llebre d'alguns dels temes conflictius i amb presumpció delictiva que patim a Figueres?

Però és que, a més, fixin-se: El controlador és escollit per aquells que han de ser controlats després d'haver acceptat el sistema de control que el supervisor els presenti. Rodó, no?

En tot cas, si el Síndic ha d'estar al servei del ciutadà, per què no es fa l'elecció, ara que està tan de moda, per referèndum amb presentació lliure de candidatures? En aquest cas, potser em ve un atac de bogeria i m'hi postulo.