L'equip de Govern de Figueres va aprovar inicialment al darrer ple, amb els vots del PP, incloure l'ús sanitari a la modificació que es va fer del Pla General l'any 2006 per permetre que a l'edifici de l'Erato - a plaça Triangular- s'hi pugui instal·lar la Clínica Bofill. Fins aquí es tractaria d'una simple tramitació si no fos perquè des de l'any 1999 i fins ara s'hi han dut a terme múltiples canvis i convenis que, segons la CUP, han acabat beneficiant la propietat privada, en part en mans de la família Miquel. I és que, tot i que al 1999 es preveia l'ús de la sala de la planta baixa com a espai polivalent, ara es possible que l'Ajuntament l'acabi llogant com a sala de ball rehabilitada arran de l'arrendament a la clínica. Pel camí, denuncia la formació, s'haurien perdut també 30 dels 40 pisos assistencials per a gent gran previstos que van motivar el canvi al planejament fa nou anys.

La CUP va insistir que no hi ha res d'il·legal tot i que ho consideren reprovable. També ERC, que ja havia demanat informació jurídica en un altre ple per saber si hi havia incompatibilitats, va tornar a reclamar-ho i l'alcaldessa, Marta Felip, va dir que havia encarregat un informe jurídic al respecte. Tot va començar fa onze anys quan es va fer un primer conveni amb la Societat Coral Erato acordant la qualificació de l'antiga sala de ball de la societat com a equipament d'ús públic com a espai polivalent. El primer canvi, però, va arribar després que l'entitat mercantil, Nova Cadeisa i la Fundació Privada Miquel, propietat de la família, adquiríssin el dret de vol sobre la sala Ictineu.

Al 2005 Figueres signa un nou conveni on s'establia fer un canvi al pla General a través del qual s'incrementava l'edificabilitat de l'edifici permetent una densitat de 40 habitatges, que s'havien de destinar a usos assistencials per a gent gran així com que la planta baixa, propietat de la Societat Coral Erato, es destinés a serveis comuns dels pisos així com a sala d'actes i d'exposicions. D'aquesta manera, la Fundació Miquel es comprometia a fer a la planta baixa les obres necessàries per donar-li aquests usos. El canvi de planejament estava també contemplat al Pla d'Habitatges Assistencials 2005-2007 elaborat per govern socialista d'aleshores. L'acord també preveia una compensació econòmica -sense especificar- per la pèrdua pel local d'ús públic així com la cessió d'uns terrenys a la Marca de l'Ham -que s'haurien fet efectius i que s'haurien destinat a zona verda-.

Un any després s'aprova el canvi al Pla General i al maig de 2007 arribava un nou conveni, on es recuperava la voluntat de donar ús públic a la sala de la planta baixa. L'acord, així, deixava sense efecte les indemnitzacions que s'havien fixat a l'anterior conveni per la pèrdua d'aquest ús. Malgrat això, s'establia que si en un termini de tres anys no es posava a disposició de l'Ajuntament l'espai, se l'indemnitzaria amb 300 euros per mes de retard.

Fins a data d'avui, no s'havien tingut només notícies sobre la possibilitat d'utilitzar de l'espai fins que l'alcaldessa va anunciar a l'estiu que l'arrendament de part de l'edifici a la Clínica Bofill per fer-hi una delegació que permetria la rehabilitació del conjunt i així reobrir l'espai -que ja havia estat sala de ball i la discoteca Quijote- com la reivindicada sala de ball per a gent gran. Tot i que no va concretar-se la fòrmula, Felip va apuntar que podria fer-se a través d'un lloguer o d'un conveni.

L'acord d'arrendament per part de la propietat a la clínica gironina incloïa fer-ho la seva delegació i que la construcció dels anunciats pisos per a gent gran a la part superior. Tot i que Felip va dir al ple desconeèixer la pèrdua d'habitatges denunciada per la CUP, el seu regidor Lluís Armengol, va dir que la situació actual feia que dels 40 pisos previstos finalment només se'n fessin deu i que la resta fós per a la clínica. També va criticar que, fins i tot, es produís la paradoxa que s'acabés havent de llogar la sala de ball quan inicialment es preveia per a usos públics.

En aquest sentit, va dir que el fet d'incloure els usos sanitaris per a permetre que la clínica funcioni, "redueix els pisos i fa possible un bon negoci privat que consisteix en el lloguer de tres plantes a una clínica privada per un període de 25 anys. Una operació especulativa en detriment d'un dèficit existent a Figueres com és l'habitatge social", va dir Armengol. Amb tot, va qualificar l'aprovació com el darrer pas per permetre que després d'un "circuit de deu anys" sense que s'hagin complert part dels acords subscrits "l'inversor privat" hi hagi acabat guanyant. Felip, per la seva banda, va insistir que, en tot cas, l'edifici mai ha estat municipal i va dir que és de l'Erato, tot i que als convenis, tant Nova Cadeisa com la Fundació Miquel hi consten també com a propietaris.