L'expressió popular que el llegir no et faci perdre l'escriure a Figueres ja s'ha transformat en un canviar el llegir pel menjar. I és que la capital altempordanesa va celebrar ahir la quarta edició de la iniciativa, impulsada per Llibres Low Cost, "Aliments per Llibres". El projecte, que va néixer de la mà dels seus propietaris Ester Marcos i Abel Granda, s'ha convertit ja en una de les actuacions privades i desisteressades que més productes bàsics recull per a les persones més necessitades. Ahir durant tot el dia a la plaça Catalunya, van oferir la possibilitat de portar aliments bàsics a canvi de literatura. L'objectiu: superar les més de dues tones aconseguides l'any passat pel Banc d'Aliments. Al tancament d'aquesta edició, però, la previsió era haver assolit una xifra similar a l'espera del recompte oficial que es farà en els propers dies.

Demanaven, com sempre, arròs, pasta, llegums, llet, galetes, cacau, conserves, sucre, oli o tomata fregida. I no els va faltar de res. Des de les deu del matí que van obrir la "parada" centenar de persones s'hi van acostar per posar el seu granet de sorra. "Fins i tot, hi ha gent que com que sabia que avui no podria venir, m'ha anat venint a deixar coses a la botiga al llarg de la setmana", explicava visiblement emocionada l'Ester. Tampoc van faltar-hi aquells que, malgrat no voler-se endur cap llibre o bé només agafar-ne un per fer el fet, portaven fins a tres bosses carregades amb productes de tot tipus. En total, hi havia més de 4.000 llibres fruit de donacions voluntàries per intercanviar.

"Ens hem trobat molta solidaritat", coincidien l'Ester i l'Abel. També en van tenir els altres voluntaris que ahir els ajudaven a la parada. D'entre tots, en van trobar a faltar un molt especialment: l'animador Oriol Canals, que anava a donar-los un cop de mà a les edicions anteriors i que va morir fa uns mesos. Per recordar-lo, els assistents li va retre un petit homenatge a primera hora del matí. Tampoc hi van faltar pregoners d'excepció, els escriptors, Mercè Cuartiella i Jordi Canals, així com una subhasta d'obres creades per diversos il·lustradors especialment per a l'ocasió. Entre les curiositats d'aquest acte, hi va haver la puja de 25 ampolles d'oli per una obra de BL2A o la de 23 de llet per una de Judith Frigola que, finalment, el comprador va regalar a la llibreria Low Cost perquè l'exposin a la botiga.

A banda d'això, al llarg de tot el dia s'hi van realitzar múltiples activitats com ara actuacions musicals, de grups tan coneguts com Crossing, espectacles de Clown, tallers de pintar cares o de robòtica, entre molts d'altres. Com a novetat d'enguany, els organitzadors van decidir crear sinergies aprofitant que a la plaça Catalunya s'hi feia el mercat de la verdura. "Molta gent ens ha portat coses, sobretot productes de llarga durada com ara taronges, patates o pomes. De moment, (ahir a primera hora de la tarda) ja hem aconseguit unes deu caixes d'aquesta fruita", va assegurar l'Ester. L'èxit d'una edició darrere l'altra ha portat a la consolidació de la celebració i, a la vegada, a aconseguir nous suports, entre els quals ja s'hi poden comptar els joves de la Xarxa de Convivència de Figueres i l'Obra Social de la Caixa.

Tot el que es va recollir es destinarà al Banc d'Aliments de les comarques gironines.