L'Ajuntament de Figueres i el director del Festival del Circ, Genís Matabosch, van anunciar ahir una nova edició del Festival Internacional del Circ del 25 al 29 de febrer amb 82 artistes i negant cap distanciament entre les parts que es van veure als jutjats després d'un incident mentre es desmuntaven les carpes. Tot i això, l'alcaldessa anunciava que s'ha fet el primer pas per ser la Capital Mundial del Circ el 2018 constituint una comissió que treballarà per al projecte, una comissió que Matabosch deconeixia que existís. I, a més, malgrat justificar-ho com una estratègica comercial, el Festival Internacional retira el nom de Figueres del logotip. Felip insisteix, però, que la ciutat ha apostat des del primer dia pel festival.

Figueres va anunciar l'any passat que volia vincular-se al circ, més enllà dels cinc dies del festival amb un projecte per ser referent mundial. Es projecta un museu permanent, un centre d'alt rendiment per a artistes d'arreu del món i una carpa permanent amb espectacle resident mig any, segons els plans inicials. Durant la presentació del festial del 2016 ahir a Figueres, Matabosch va dir que no en sabia res, però que confiava en què els coses avancessin. L'alcaldessa va avançar que s'ha creat la comissió amb dos membres del govern i dos promotors del Festival, tot i que sense especificar els noms.

Una de les novetats d'aquesta edició que podrien fer pensar en un distanciament de la ciutat cap al certamen és el canvi de nom del logotip d'on la Ciutat de Figueres per passar-se a dir Festival Internacional del circ l'Elefant d'Or. Tant els organitzadors com l'Ajuntament han negat que respongui a un distanciament. L'alcaldessa va assegurar que la ciutat continua apostant pel festival que té «futur» i que encara que no hi hagi el nom de la ciutat és una marca que hi està vinculada. Per al seva banda, Matabosh, ha justificat el canvi de nom com un procés natural que respon a la maduresa d'un jove festival que ara vol donar major visibilitat als guardons que atorga com ho fan als "scars o als Gaudís.

En els darrers mesos s'havia posat en dubte la continuítat del festival després que les dues parts s'hagin vist als jutjats on Matabosch era acusat d'haver ferit un agent de la Guàrdia Urbana després d'un enrenou per negar-se a fer marxar un camió que retirava la carpa del circ, sense tenir permís, i generar problemes al trànsit. Va quedar absolt de ferir l'agent.

La cinquena edició del Festival Internacional del Circ arriba consolidat com un dels millors d'Europa. Sota la innovadora carpa amb visió perifèrica i sense columnes competiran els 82 artistes dels 14 països que presentaran un total de 22 espectacles, tots ells inèdits a Europa en 14 funcions. A poc més de tres mesos de l'inici del certamen, ja s'han venut 10.317 entrades de les poc més de 30.000 disponibles.

El director ha destacat que arriba amb una fórmula consolidada i amb pocs canvis respecte l'edició de l'any anterior. Així, per exemple, les funcions es tornaran a fer en la innovadora carpa amb visió panoràmica i amb capacitat per a 2.206 espectadors estrenada l'any passat i el nombre de funcions es mantindrà en 14, sumant les destinades al públic escolar (4) i les destinades al públic general (10).

Entre els espectacles, tots ells inèdits a Europa i dos d'ells que es representaran per primer cop a Figueres, destaquen les actuacions de la Sheyang Acrobatic Troupe of China, medalla d'Or al Festival Wuquiao, a la Xina, amb espectacular número d'equilibris de cap, els History Makers d'Ucraïna, amb un espectacle de cintes aèries, o els Wuqiao Art eschool of China, amb un número d'equilibris en monocicles que promet ser una de les sensacions d'aquesta edició.