L'Ajuntament de Figueres ha donat al Fons Històric d'Endesa una dotzena de làmpades que al seu dia van il·luminar els carrers de la ciutat perquè s'exposin al Museu de l'Electricitat que hi ha a la ciutat. Aquest espai, únic a Catalunya, va obrir portes l'any passat amb una col·lecció de més de 500 peces. El conjunt d'elements que ha donat el consistori provenen dels magatzems municipis. Alguns daten dels anys 40-50, d'altres dels anys 70 i també hi ha altres elements, com ara tres quadres de comandament fets de pissarra. Tots ells seran restaurats i passaran a formar part de la col·lecció amb la idea de seguir mostrant l'evolució de l'enllumenat públic de la capital de l'Alt Empordà.

El Fons Històric s’encarregarà de catalogar, inventariar, netejar i restaurar els elements donats per tal que, en una segona fase, es puguin exposar els més representatius al Museu de l'Electricitat. Actualment ja s'hi poden veure les primeres làmpades d'arc voltaic que funcionaven amb carbons i que van il·luminar la Rambla de Figueres a principis del segle XX.

Els impulsors del museu volen que l'espai sigui dinàmic amb rotació de continguts, de manera que les noves adquisicions tindran un paper molt rellevant per tal de completar la col·lecció que mostrarà l'evolució de l'enllumenat públic a la ciutat en els últims 100 anys.

Làmpades dels anys 50 i 70

La dotzena de làmpades que ha lliurat l'Ajuntament de Figueres al museu, a través de l'empresa concessionària de l'enllumenat públic Ecoserveis-Fisersa, provenen dels seus magatzems municipals. Hi ha elements dels anys 40-50, ja desapareguts, amb braços de fosa de tall vuitcentista; làmpades d'incandescència i algunes amb un disseny específic dels anys 70 (procedents del carrer Peralada). També hi ha projectors orientats amb reflector de mirall de vidre dels anys cinquanta (procedents de la plaça de l'Ajuntament), algunes provinents de la Rambla; un braç vuitcentista amb lluminària oberta tipus pescador dels anys també 40-50 i, fins i tot, braços de fusta amb l'escut de Figueres pintat a mà procedents de l'antiga instal·lació de llums de gas del centre urbà i recuperats dels Caputxins, als anys 90. A més, també s'han recuperat tres quadres de comandament, fets de pissarra, i altre material de petites dimensions.

Aquesta iniciativa és la primera d'una línia de col·laboració que s'estableix entre l'Ajuntament de Figueres i Endesa per a la recuperació i difusió del patrimoni industrial de la comarca.

La conservació del patrimoni tecnològic

El Museu de l’Electricitat de Figueres pertany a la Fundació Endesa -presidida per Borja Prado-, una organització que es va constituir el 1998 i que promociona la investigació, la cooperació per al desenvolupament econòmic i social, la defensa del medi ambient, la il·luminació de patrimoni historicoartístic i la realització d'activitats culturals, així com la preservació de peces tècniques i documentals que pertanyen al Fons Històric d'Endesa. Una de les seves tasques és recollir elements de patrimoni tecnològic (maquinària, utillatge, peces i aparells de mesura) i arxius documentals i gràfics de totes les empreses que han quedat integrades a Endesa, com Fecsa, Enher, Hec, Sevillana, Erz, Gesa i Unelco, conjuntament amb les respectives empreses filials com és el cas d'Hidroelèctrica de l'Empordà des de l'any 1999.