La companyia Vodafone ha posat en servei una antena de telefonia mòbil sense demanar permís a l'Ajutnament, que li va obrir un expedient anterior per instal·lar-se també sense autorització. Veïns de la zona van donar avís a l'Ajuntament i s'estan agrupant per tal de recollir signatures contra l'antena que és a pocs metres del CEIP Empúries i de l'IES El Pedró. Ahir van fer mesuraments i asseguren que estan per sobre el que recomana la normativa actual.

Els veïns que van sospitar que estava en servei després de veure operaris i, de sobte, tenir cobertura al mòbil -hi ha problemes des de fa anys al centre històric- van fer ahir mesuraments a través de l'Associació Contra les Radiacions Nocives de l'Escala. Segons explicaven, les emissions estaven en nivells d'entre 1,2 i 4,5, quan el principi de precaució respecte a les emissions d'ones són de 0,6 volts per metre, segons una resolució del Consell d'Europa. Consideren que hi ha llocs més idonis que situar-se al centre urbà i just davant d'un centre escolar. Per això estan han començat una recollida de signatures per intentar aturar l'activitat. L'Ajuntament, després de tenir coneixement, va demanar informes jurídics i tècnics per seguir aquest camí. Diari de Girona va intentar ahir sense èxit parlar amb l'alcalde, Víctor Puga, Les fonts consultades han informat que tenen previst requerir a l'empresa que aturi l'activitat.

L'antena, de cinc metres, va aparèixer el mes de maig en un edifici a la plaça de les Escoles. És de la companyia Vodafone i l'Ajuntament va obrir-li un expedient per «vulneració de les normes urbanístiques». L'antena supera la normativa en relació amb l'alçada. Cinc mesos després d'aparèixer la companyia ha fet cas omís i l'ha posat en servei. Una de les veïnes de la zona que s'està mobilitzant ha explicat que les primeres sospites van ser quan va veure operaris a la instal·lació i després en veure que tenien cobertura.

El problema de les antenes de telefonia a l'Escala es remunta al 2002, quan es va decidir limitar-les al centre. Des de llavors i després de litigis i enfrontaments amb les companyies hi ha problemes de cobertura i no s'ha trobat cap solució definitiva. La nova llei espanyola ha liberalitzat la instal·lació d'antenes i ho permet si es posa d'acord amb els propietaris de l'edifici dificultant la intervenció municipal. Es dóna la circumstància que l'edifici és propietat de familiars d'un exregidor de CiU i una persona que anava a la lllista a les passades eleccions.