L'Ajuntament de Figueres ha donat per al Museu de l'Electricitat una dotzena de làmpades històriques que havien il·luminat els carrers de la ciutat. Es tracta de peces des dels anys 40 fins al 90 que ara el Fons Històric d'Endesa s'encarregarà de restaurar per tal que s'incorporin a les peces que mostren l'evolució de l'enllumenat a la ciutat.

Les peces estaven als magatzems municipals. Hi ha elements dels anys 40-50, ja desapareguts, amb braços de fosa de tall vuitcentista. D'altres són làmpades d'incandescència o uns dissenys específics que es van fer als anys 70 per al carrer Peralada. Projectors orientats amb reflector de mirall de vidre dels anys cinquanta -de la plaça de l'Ajuntament; un braç vuitcentista amb lluminària oberta tipus pescador dels anys 40-50 de la Rambla; o fins i tot braços de fusta amb l'escut de Figueres pintat a mà de l'antiga instal·lació de llums de gas del centre urbà recuperats dels Caputxins als anys 90 formen part de la cessió. A banda de les llums hi ha quadres de comandament fets amb pissara i altres materials petits utilitzats a l'època.

Ara el mateiral es catalogarà, inventariarà i restaurarà abans d'exposar-se. Al Museu s'hi poden veure les primeres làmpades d'arc voltaic que funcionaven amb carbons que van il·luminar la Rambla al segle XX. Les noves peces, remarca Endesa, tindran un paper molt rellevant per completar la col·lecció que mostrarà l'evolució de l'enllumenat a Figueres en els darrers cent anys.