Retrat d'Àngela Soler (1954, un oli sobre tela), i El pi gran (1994), dues obres del pintor Ramon ?Pichot (Figueres 1924 -Barcelona 1996) ja es poden veure al Museu de l'Empordà de Figueres, que les exposa a la primera planta. Van ser cedides fa uns mesos per la vídua del pintor, Anna M. Sagi, i fins llavors es trobaven a la casa familiar. «Res el faria més feliç que veure'ls al museu de Figueres», deia la vídua. Els quadres permeten veure l'evolució del pintor perquè són un retrat realista de la primera època i un paisatge impressionista del final.

«El retrat de la seva mare, que ell adorava», deia la vídua, fins ara es trobava a l'estudi del pintor. A la casa familiar també hi havia el paisatge pintat des de la parcel·la de la propietat per on han passat els molts artistes de la nissaga dels Pichot. Pintava des d'aquí molt sovint i des de molts llocs de Cadaqués, deia la vídua, posant de manifest que els quadres representen la família i el paisatge. «Plantava el cavallet i pintava», sempre al natural, recordava.

La filla del pintor, Gemma ?Pichot, posava de manifest que va ser una persona autodidacta però dotada d'un gran talent que fins i tot lluitava contra aquest intentant allunyar-se d'aquest realisme. Va ser un gran perfeccionista que dedicava moltes hores als retrats. Recordava que va passar llargues temporades als Estats Units retratant personalitats.

Els dos quadres cedits per la vídua són les úniques obres de les quals disposa el museu d'un dels membres d'una nissaga d'artistes vinculada a Figueres i Cadaqués. El regidor de Cultura de Figueres, Alfons Martínez, va remarcar la importància de poder disposar de les obres d'una gran qualitat d'un artista, la figura del qual va traspassar l'Empordà exposant arreu del món. A més, «el retrat d'una figuerenca i un paisatge encaixen a la filosofia del museu», va assenyalar.

Les obres estan exposades de moment a la primera planta en un espai per donar rellevància a les obres. Més endavant s'incorporaran al fons del Museu de l'Empordà a la col·lecció de pintors del moment, a la tercera planta.

Cessió de Casademont

L'Ajuntament de Cadaqués també ha rebut una cessió d'obres pictòriques. En aquest cas , la vídua del pintor Francesc Casademont, Maria Àngels Mercader, ha cedit sis obres de l'artista. Els sis olis sobre tela, de colors suaus i perfils lleugerament difuminats, passaran a formar part del fons d'art del Museu de Cadaqués. Per l'alcalde, Josep Lloret, la donació «deixa petjada del pas del pintor en un indret que ha estat molt important en la seva obra». El pintor va estar 20 anys vinculats al poble, on els paisatges van inspirar els seus quadres.