La Guàrdia Urbana de Figueres i els Mossos d'Esquadra han realitzat aquest dijous un dispositiu conjunt contra l'absentisme escolar als voltants d'escoles i instituts. El control s'ha saldat a Figueres amb la detecció de 14 menors d'entre 6 i 15 anys que no estaven a classe dins del seu horari escolar a Figueres. Els menors han estat lliurats als seus pares o tutors.

Els controls, que es fan periòdicament, tenen per objectiu evitar la reincidència i implicar les famílies per evitar situacions d'aquest tipus. En cas de no aconseguir aquests objectius, els protocols del consistori preveuen transferir els casos més greus a Serveis Socials i Educació i imputar si cal les famílies reincidents.

En el control d'ahir es van trobar casos diversos i amb escolars de diferents edats que ara s'estan estudiant per poder prendre les mesures concretes en cada cas. Està previst que avui es puguin facilitar més dades.

El problema de l'absentisme escolar, especialment entre la comunitat gitana, és una qüestió que fa temps que preocupa a l'Ajuntament de Figueres. Tant és així que el consistori va posar en marxa l'any passat un protocol per lluitar contra aquest fenomen i que en cursos anteriors va finalitzar amb la imputació de famílies per permetre que els seus fills faltessin a escola durant llargs períodes de temps quan els menors estaven en edat d'escolarització obligatòria.

La policia va detecar que els menors feia entre dos mesos i un any que no anaven a classe. Els casos es van traslladar a la fiscalia perquè els investiguessin. Divuit families van ser imputades per no dur el fill a l'escola, per abandonament de la família.