La DO Empordà ha complert deu anys, durant els quals s'ha triplicat les vendes, doblant el nombre de cellers que en formen part i les exportacions. Els vins són avui a 43 països, davant els 27 als quals arribaven el 2005. A més, el reconeixement a les principals guies de vi s'ha multiplicat. La DO atribueix el creixement al canvi de model de negoci apostant per les produccions de qualitat, generalment més petites i amb més pes de la varietats autòctones.

La superfície de vinyes se situa en unes dues mil hectàrees i la mitjana anual en 60.000 hectolitres. El nombre de cellers adscrits al Consell Regulador ha passat dels 25 que hi havia el 2005 a 50. Els cellers, a més, malgrat el descens mundial de consum del vi, ha incrementat les vendes de les 1,7 a 5,4 milions d'ampolles. Les exportacions, per la seva banda, han passat dels 3.638 als 6.617 hectolitres.

Des de la DO han destacat que el canvi de model ha suposat que "els cellers apostin per produccions més petites que permeten un bon maneig dels cellers i més control en les vinyes". A més, remarquen que s'ha incorporat una nova generció de viticultors i enòlegs amb bona formació i capacitació. La producció de raïm s'ha mantingut, però s'ha incrementat la comercialització dels vins amb Denominació d'Origen Empordà. Hi ha hagut una reducció del pes del vi de taula i del vi a doll en favor del vi de qualitat embotellat amb DO Empordà.

Un altre canvi lligat a primar la qualitat ha estat apostar per les varietats autòctones que actualment, sobretot la garnatxa negra, representen el 73%. De les 94,39 hectàrees, 23,22 són de garnatxa negra i de garnatxa blanca n'hi ha un 16,60%. Es planten fins a disset varietats, com el moscatell d'Alexandria (10,83 ha); el sauvignon blanc (7,23ha); el macabeu, syrah, merlot, cabernet sauvignon i el subirat parent, amb poc més de quatre hectàrees; al voltant de les tres de moscatell de gra petit, monastrell i carinyena; i amb xifres molt menors el Picapoll, chardonnay, xarel·lo, garnatxa roja i cabernet franc.

Del conjunt de vinyes, n'hi ha un 20% que tenen més de 50 anys i un 50% més de trenta. Aquestes vinyes tenen un rendiment mitjà més reduït que les noves però es considera que són molt importants per treballar per la qualitat. El rendiment se situa en 4.500 quilos per hectàrea.

Un reflex del canvi, segons remarquen, és la presència creixent a les guies. La Guia Parker qualificava d'excel·lent el 2008 un vi de la DO i avui en són 20; mentre la Guia Peñín ha passat de qualificar 20 vins exce·lents o bons el 2005 a 207 el 2015.