Prostíbuls, carreteres i pisos, són molts llocs on exercir la prostitució i això fa difícil comptabilitzar el nombre de dones que s'hi dediquen. Més complicat encara és determinar les que són forçades i súmmament embolicat descobrir els possibles acords entre bordells i grups criminals de proxenetes dedicats a nodrir els establiments amb noves dones -víctimes potencials del tràfic d'éssers humans i l'explotació sexual.

Els operatius policials per combatre l'explotació sexual són continus a l'Alt Empordà -és la comarca on es concentra més aquesta activitat-, on s'estima que hi ha un miler de dones prostituint-se. En l'actualitat, la majoria són d'origen romanès i tenen una mitjana d'edat d'entre 25 i 30 anys.

Nou atac al fenomen

Habitualment, el combat policial contra la prostitució se centrava en l'explotació de persones però les darreres operacions practicades a la província han posat el focus en la part comptable i finançera dels prostíbuls. Per exemple, el mes de juliol l'Audiència Nacional va ordenar a la Policia Nacional registrar una dotzena de prostíbuls d'Espanya -un a la Jonquera- a la recerca de delictes fiscals i blanqueig de capitals.

L'Operació Dignitat, iniciada el passat cap de setmana en onze bordells altempordanesos segueix una mica aquesta línia. La identificació massiva de 396 prostitutes realitzada per la Policia Nacional i membres de la Inspecció de Treball suposa, en el fons, buscar l'existència d'un possible frau a la Seguretat Social, que si bé pot comportar penes de presó en els casos més greus, també pot implicar una important sanció administrativa per part de la Tresoreria General de l'Estat.