El Departament de Territori i Sostenibilitat restaurarà zones del Fluvià degradades per les extraccions d'àrids d'una empresa que va fer fallida fa cinc anys. La Generalitat intentarà recuperar els diners per la via del constrenyiment sobre el patrimoni de l'empresa. Els treballs tindran un cost d'uns 200.000 euros i està previst que comencin abans d'acabar l 'any.

Els espais degradats es troben als termes de Palau de Santa Eulàlia, Garrigàs i Sant Mori. Són explotacions abandonades a peu del riu Fluvià, que forma en aquesta zona uns meandres molt pronunciats. Des del departament remarquen que es tracta de llocs de gran interès natural del bosc de ribera i de la fauna associada que ha motivat la inclusió d'aquest tram del Fluvià en la xarxa de protecció Natura 2000.

Hi treia àrids l'empresa Àrids i Transformats S.L i van quedar parcialment sense restaurar. El departament, en la tramitació dels expedients d'execució subsidiària, s'ha donat audiència a 19 ens i particulars amb condició de part interessada, entre els quals hi ha els ajuntaments de Palau de Santa Eulàlia, Garrigàs i Sant Mori, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà i tots els propietaris dels terrenys on s'han desenvolupat les activitats. La Direcció General de Qualitat Ambiental, amb la col·laboració dels ajuntaments de les tres poblacions on s'actuarà, licitarà els treballs. Primer es finançaran amb les fiances de restauració constituïdes pels titulars, complementades per fons de la Generalitat. Després utilitzarà la via de constrenyiment sobre el patrimoni de l'empresa per recuperar els recursos econòmics avançats.

Paratges dels Comuns

Els treballs de restauració dels terrenys afectats en el paratge dels Comuns i de Palau de Santa Eulàlia tindran un cost de 200.000 euros. Es portarà a terme en dues etapes. La primera, per un import de 124.000 euros consistirà en els treballs preparatoris i en moviments de terres, amb una durada aproximada de 50 dies. A la segona fase es portarà a terme la revegetació, la recuperació de camins i l'adequació final dels terrenys amb un pressupost de 76.000 euros i una durada de poc més d'un mes.

Les empreses d'extraccions àrids obtenen els permisos corresponents per explotar determinades zones però una vegada esgotats els límits marcats han de restaurar els espais degradats. Els projectes extractius inclouen el de restauració. La Generalitat actua ara en un indret on els treballs de restauració van quedar a mitges a conseqüència de la fallida per part de l'empresa. A banda de les zones d'extracció a Sant Mori hi ha les instal·lacions en desús de l'empresa.