El macrodispositiu del passat cap de setmana per eradicar l'explotació sexual a l'Alt Empordà ha permès alliberar dues víctimes de nacionalitat romanesa. Es tracta de dues dones que, segons la Policia Nacional, han pogut ser alliberades dels seus proxenetes i que treballaven en prostíbuls de la comarca. Una ONG les ha acollit i ha estat clau perquè les dones puguin acabar explicant els fets i es pugui confirmar que han estat forçades a explotar el seu cos, tal i com marca un protocol establert entre la policia i les ONG que tracten temes de tràfic d'éssers humans. Aquest no és l'únic cas en el què la Policia Nacional ha actuat juntament amb entitats per alliberar una jove a qui obligaven a prostituir-se. Sense anar més ?lluny, el 2013 van alliberar a l'Empordà una jove romanesa disminuïda psíquica a qui feia quatre anys que obligaven a prostituir-se en bordells i carreteres.

L'operació anomenada Dignitat va viure el seu moment culminant el cap de setmana passat quan més de 200 agents de la Policia Nacional van fer una batuda en onze bordells de l'Alt Empordà que va acabar amb la detenció de 37 persones i la identificació de 396 prostitutes. Els agents feia deu mesos que havien començat a investigar i dissabte passat van inspeccionar els prostíbuls:?el Paradise de la Jonquera; el Gran Madam's de Capmany; el Lady's Dallas d'Agullana, el Moon Night d'Hostalets de Llers, el Club Love d'Agullana, el Torre-Park de Siurana, el Look Cabaret d'Empuriabrava, l'Olympe del Far d'Empordà, el Tucan de Roses, El Somnis i el France Club de Llers. Els policies van anar als locals la matinada de dissabte amb l'ajuda d'inspectors de treball i aquests van entrevistar les dones que hi havia als clubs per tal d'identificar si eren víctimes de tràfic d'éssers humans i d'explotació sexual. Finalment van identificar els amos o encarregats dels bordells que presumptament es beneficiaven econòmicament de les dones i que, a més, no els mantenien els drets laborals o socials. Així van aconseguir detenir 26 persones a qui s'acusa dels delictes de tràfic d'éssers humans, prostitució i contra els drets dels treballadors. També van identificar 363 persones que potencialment són víctimes de tràfic d'éssers humans, la majoria de nacionalitat romanesa.

A més, des de l'inici de les investigacions i amb les actuacions del cap de setmana, els agents van arrestar 11 persones més.

En paral·lel al dispositiu, els policies també han fet una altra actuació per identificar més víctimes de l'explotació sexual i tràfic d'éssers humans que es prostituïen en carreteres i carrers, sobretot a la N-II i als municipis on es va fer la batuda. Amb l'actuació, els agents van aconseguir trobar 33 víctimes més a les quals es va informar de les possibilitats legals per protegir-se dels delictes contra la llibertat sexual i la llei d'estrangeria. El macrodispositiu de l'Alt Empordà s'emmarca dins del Pla de la Policia Nacional contra el Tràfic d'Éssers humans i l'explotació sexual.