Ara no estic segur, benvolguts lectors, si en alguna ocasió ja els he parlat del tema; si és així els demano excuses, però és que es tracta d'una qüestió recurrent, és a dir que torna de tant en tant, cada dimecres a la tarda, per exemple.

M'estic referint als talls de circulació que, setmana rere setmana, patim els conductors que volem lliurement circular per la carretera N-260, una de les dues estatals que creuen la comarca, en el tram del municipi de Vilafant, a causa d'alguns manifestants, suposats veïns d'aquesta població i no sé si també de Figueres que reclamen, a l'Estat és clar, la urgent construcció d'una rotonda per millorar l'encreuament amb l'accés a l'estació de l'AVE abans que arribi la catindepen no sigui que potser llavors es quedi sense fer. Si avui, doncs, torno a portar el cas a aquestes pàgines, no és només perquè em sembli que l'exigència és desorbitada (passo tot sovint per aquest punt i no veig en cap manera la necessitat de gastar, si no ho tinc mal entés, 600.000 euros, cent milions de les antigues pessetes! i es podria resoldre amb solucions més barates, un grup semafòric, per exemple, que és el que vaig aconseguir en la meva etapa de regidor, que Foment instal·lés en l'encreuament, amb molt més trànsit, de la mateixa carretera amb l'accés als col·legis Monturiol i Salvador Dalí), ni per la manera de fer d'aquests ciutadans, que considero un abús de dret en perjudici públic, sinó per les actuacions de les administracions públiques.

Comencen per preguntar: estan autoritzades aquestes manifestacions amb talls d'una via principal de comunicació inclosos? Sí? Doncs molt malament. Per què no les fan a la plaça de la vila o davant la Subdelegació del Govern? No? Doncs encara pitjor: Què hi fan agents dels Mossos d'Esquadra i de la policia municipal figuerenca impedint el trànsit sense informar els conductors i sense estar senyalitzat per on han de passar per poder continuar el seu viatge, protegint l'actuació d'uns en contra de l'exercici del lliure dret dels altres? Farien el mateix si es tractés d'una reclamació envers la Generalitat o és que contra l'Estat tot s'hi val? No et multen si aparques malament, o si dificultes mínimament el trànsit o si et passes ni que sigui 10 km a l'hora en el tram d'autovia i en canvi t'ajuden a que provoquis talls complets de carreteres? Ull, si no hi ha permís de manifestació no ens estaríem trobant amb un clar cas de prevaricació o d'abandonament de funcions?

Però, en fi, la carretera és propietat de l'Estat. No hi té res a dir la seva administració quan s'actua en el seu àmbit de competència? Doncs sembla que no, sembla que l'Estat ni hi és ni se l'espera.