Amb l'arribada de la Diada de Tots Sants, Figueres va blindar ahir novament el cementiri, repetint el dispositiu de seguretat engegat l'any passat, que prohibia la circulació i l'estacionament al voltant, a més d'establir vigilància policial de Mossos i Guàrdia Urbana i detectors de metalls als accessos. Segons van detallar fonts municipals, les mesures van tenir resultat, ja que no es va registrar cap tipus d'incidència.

El dispositiu es va engegar ara fa un any després que el 2013 un enfrontament entre dos clans d'ètnia gitana acabés amb la mort a trets d'un jove de trenta anys d'una de les famílies a la porta del cementiri. A banda del dispositiu, durant la jornada d'ahir també hi va haver acompanyaments policials per a les dues famílies enfrontades, que van acudir al cementiri per separat i en hores diferents.

El passeig, tallat

Durant tot el dia d'ahir, des de les vuit del matí i fins a les sis de la tarsa, es va prohibir la circulació i l'estacionament al passeig del Cementiri, la qual cosa va alliberar del trànsit la via on se situen els accessos a l'interior del cementiri. A les portes d'accés, tant a les laterals com a les principals, s'hi va concentrar durant tot el dia vigilància policial, amb agents amb detectors de metalls, que es van utilitzar principalment per a les persones d'ètnia gitana, que l'any passat ja van manifestar el seu malestar pel que consideren una discriminació. En aquest sentit, el dispositiu es va voler repetir per mantenir la seguretat, tot i que als agents no els consta cap tensió nova entre clans en aquest moment.

Mantenir la prudència

L'assassinat a trets d'un jove francès, de 30 anys, es va produir a les dotze del migdia, mentre a l'interior hi tenien lloc actes oficials. Prèviament, s'havia produït una discussió, tot i que els dos grups van resoldre-la assegurant a la policia que no passava res. Poc després, però, a l'exterior va continuar la disputa, que va acabar amb un home que va disparar contra la víctima. Arran dels fets, es va muntar un dispositiu policial que va acabar amb la detenció de l'autor dels trets, Juan Fernández Cortés, que va ingressar a presó, i es va decretar una ordre de detenció contra el suposat coautor, Vicente Fernández Cortés, que es va entregar un any i vuit mesos més tard. Malgrat això, a dia d'avui es manté la prudència i segons les fonts municipals s'intenta que les dues famílies no coincideixin.

La Diada de Tots Sants va celebrar-se a Figueres amb l'ofrena foral a les víctimes de guerra a les onze del matí i una hora més tard amb l'acte en memòria dels figuerencs difunts, amb interpretació musical de la Jove Orquestra de Figueres i la lectura de textos a càrrecs dels alumnes de l'Aula de Teatre. Aquests actes van tenir lloc a la part antiga del cementiri i van precedir una visita guiada amb espelmes que es va fer al vespre.