El govern de Roses, obligat a negociar

CiU i GdP s'han vist forçats a incorporar propostes de l'oposició per poder-les tirar endavant

04.11.2015 | 07:19
El regidor Marc Danés (tercer per la dreta) exposant les ordenances.

La modificació de les ordenacnes fiscals de Roses van evidenciar dilluns al vespre al ple d'aprovació, la situació complicada amb la que es troba el govern en minoria de CiU i Gent del Poble -7 de 17 regidors-, obligats a negociar si volen tirar endavant les propostes. S'han incorporat diverses peticions d'algunes formacions i altres s'han compromès a estudiar-les pel 2017. Tot i això, els preus públics amb només una puja mínima del 3% en activitatsa a la piscina no es van poder aprovar i obliguen a tornar a fer un esforç de diàleg.
Excepte Ciutadans que va votar en contra de tots els punts perquè diu que no confia en el govern, va dir el regidor, José Manuel Álvarez, la resta de formacions van analitzar i valorar cada una de les taxes i impostos que es modificaven per separat abstenint-se, en contra o fins i tot votant a favor. Era el resultat de setmanes de converses.
Una de les formacions que es va veure més activa a l'hora de formular propostes va ser ERC. La seva abstenció va garantir que es poguessin tirar endavant alguns dels punts, tot i que el portaveu, Joan Plana, ja advertia que aquest any els donaven un vot de confiança esperant que es compleixi el compromís d'estudiar alguna de les propostes no inclosa però que si no es complica, no serà així l'anyvinent.
El govern va rebre les abstencions d'ERC?i PSC a l'hora de tirar endavant les modificacions al principal impost de recaptació, l'Impost de Béns Immobles (IBI). Els socialistes insistien que hi hagi bonificacions per a les families monoparentals i el govern ho estudiarà. Per part d'ERC, a banda de coincidir en la petició de les monoparentals, es va incorporar una bonifació del 60% per a families nombroses (tot i que la proposta inicial era del 90%); i del 50% de l'IBI per a habitatges que es posin a lloguer social. A l'IBI es puja el tipus de gravamen perquè la retirada del recàrrec del 10% de l'Estat no suposi perdre uns ingressos que es preveien.
En l'impost de construccions també es va incorporar una proposta, en aquest cas del PSC, perquè hi hagi una bonificació del 90% a les construccions que incorporin sistemes d'energia renovables que no siguin els que obliga la llei. El PP va retreure voluntat en alguns casos de fer un esforç per incloure propostes seves com la rebaixa del 75% de la taxa de bonificació de la via pública pels negocis que obren tot l'any. Aquest grup es va negar a donar suport a cap puja.
L'alcaldessa, Montse Mindan, va agrair a tots els grups la feina feta sobre les ordenances i va posar de manifest que respecte els preus públics, s'hauran de tornar a sentar per buscar el consens. De moment es prorroguen i s'esperen tornar a portar a un proper ple.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema