Ylenia Usma Torres, una nena figuerenca de 3 anys afectada per la síndrome de Rett, ja pot seure, des de fa uns dies, en una cadira adaptada molt necessària perquè tot el seu cos descansi amb una postura correcta. És una cadira especial molt cara ­-costa 1.400 euros-, que els seus pares li han pogut comprar gràcies a la solidaritat dels jonquerencs, segons explica el Setmanari de l'Alt EMPORDÀ en la seva edició d'aquest dimarts.

El primer granet de sorra en la iniciativa benèfica el va posar Ramon Castillo, encarregat del mateix supermercat en el qual treballa el pare de la Ylenia, Álex Giovany, l'Esclat de la Jonquera. Ramon Castillo, en veure el seu company tan ensopit i trist ja que la seva filla té unes necessitats a les quals el seu sou no arriba, va tenir la idea d'engegar una campanya de recollida de taps. “Vam saber que per una tona de taps podríem rebre a canvi uns 200 o 250 euros i vaig començar a animar la gent que conec a reunir taps”, somriu.

Només l'han vist en una foto

La crida va prendre una dimensió enorme, i, de cop i volta, el boca orella es va estendre amb força. El nom de la Ylenia va començar a ser familiar entre els jonquerencs i, de seguida, tothom va prendre consciència de la manca de recursos econòmics dels pares de la petita per fer front al dia a dia de la malaltia. Al principi, l'aportació dels jonquerencs era només de taps però, de mica en mica, la contribució en la causa ja va ser en metàl·lic.

“El més curiós del cas, que és el que dóna més valor a tot això, és que la gent ens ha estat ajudant sense ni tan sols haver conegut la meva filla. Només l'han vista en una foto”, s'emociona la mare de la petita, Laura Torres.

El primer pas era poder comprar la cadira adaptada, però la petita Ylenia té dificultats perquè se li aguanti el cos erigit i requereix d'altres materials ortopèdics, com un llit adaptat, una cadira per al cotxe o un adaptador ortopèdic per a la banyera, que, si els tingués, li farien la vida molt més fàcil a la nena i també als seus pares. També són fonamenals les sessions de rehabilitació per a la seva mobilitat i per al seu desenvolupament motriu. Ara mateix, els seus pares només poden sufragar una hora a la setmana, que costa 30 euros, però de poder-s'ho permetre les sessions podrien ser més freqüents.

Els dos germans de la Ylenia

De fet, l'Álex i la Laura tenen dos fills més, en Giovany, de 7 anys, i l'Iker, que en té 5, i només el pare té feina, perquè la seva dona es dedica plenament a tenir cura de la Ylenia i dels seus germans.

Els jonquerencs, en conèixer la realitat d'aquesta família, no s'ho han pensat dos cops, i la reacció ha estat espectacular. “Sembla increïble que en només quinze dies hem pogut reunir els diners per a la cadira”, agraeix l'Àlex. La seva dona diu que se sent “immensament agraïda” a tots els jonquerencs, que amb el seu esforç econòmic estan ajudant-los tant.

Ramon Castillo recorda que la recollida de taps es manté activa, “perquè aquesta família ha de poder donar el màxim de benestar a la seva filla”. Ell mateix es mostra commogut per com s'ha bolcat tothom en la campanya. “Et podria explicar tantes anècdotes -anota- que fins i tot jo em sorprenc de com de maca és la gent. Hi ha un grup de dones de la Jonquera, per posar-te un exemple, que surt cada dia a caminar. Abans caminaven sense cap més objectiu que fer exercici, ara s'han fixat un recorregut que passa pel polígon i pels pàrquings de camions per buscar taps. I acaben la seva ruta al supermercat.”

La campanya dels taps segueix

A la Jonquera, hi ha diferents punts de recollida de taps per a la Ylenia i també a Les Mèlies de Vilafant, l'escola d'en Giovany i de l'Iker. Hi ha un número de compte corrent obert per si algú vol col·laborar fent alguna aportació: ES34 2100 8167 1801 0009 4761 (la Caixa). També podeu consultar el bloc que han creat la seva mare i la seva tieta.