L'Ajuntament de l'Escala ha desactivat i precintat l'antena de Vodafone que es va instal·lar sense permís davant la plaça de les Escoles. Ahir era la data límit que s'havia posat a la companyia perquè la retirés voluntàriament. Els serveis judicials continuen els tràmits perquè es tregui l'equipament. Pel que fa al pla especial que es tramita des de fa anys, s'està adequant a diferents esmenes que ha demanat la Generalitat.

L'alcalde de l'Escala, Víctor Puga (PSC),ha explicat que s'havia requerit a la propietat la retirada de l'equipament per incompliment de la normativa urbanística i el restabliment de la realitat física alterada. L'antena de cinc metres fa que se superi l'alçada permesa per la normativa. Segons ha explicat, passat el termini perquè es retirés s'ha actuat. D'acord amb els propietaris de l'edifici, se'ls hanpermès accedir a la part alta per procedir a la desconnexió i precinte de la instal.lació.

En funció de com actuï ara la companyia es continuarà el procediment perquè acabi retirant-se. Els serveis jurídics estudiaran quins passos s'han de seguir.

No és la primera vegada que l'Escala atura una companyia que instal.la una antena sense el permís municipal. En aquest cas, Vodafone la va instal.lar al mes de maig en un edifici a la plaça de les Escoles, a tocar d'un centre educatiu. L'Ajuntament va obrir un expedient el 7 de maig per decret d'alcaldia perquè incompleix l'alçada permesa i perquè la normativa actual no permet que es legalitzi. Fa un parell de setmanes, els tècnics de Vodafone la van activar. Després que es posés en servei, en una Junta de Govern el 14 d'octubre es va aprovar requerir la desconnexió i retirada amb l'advertiment de sanció econòmica. Els requeriments sempre s'adrecen a la propietat de l'immoble, ha explicat l'alcalde, perquè es tracta d'una infracció urbanística. Es donava fins ahir per actuar o es faria subsidiàriament.

Signatures dels veïns

A banda dels tràmits municipals, un grup de veïns van demanar a l'Associació Contra les Radiacions Nocives que mesurés les radiacions i va assegurar que estaven per sobre les recomanades pels organismes europeus. Els nivells eren d'entre 1,2 i 4,5 volts per metre, quan la recomanació és de 0,6 volts per metre. Els veïns estan recollint signatures.

Tot i que s'ha aturat l'activitat, les darreres normatives estatals que pretenen agilitzar la instal.lació d'antenes generen dubtes jurídics. A l'Escala des de fa anys s'intenta buscar una fòrmula que resolgui els conflictes permanents amb les operadores que busquen emplaçaments en llocs molt cèntris però que són molt sensibles per a la poblacío.

S'està a l'espera que la Generalitat doni el vistiplalu definitiu a un pla especial que ho regula. L'alcalde ha explicat que s'estan atenent algunes esmenes.