Finalitzen els treballs de millora de tres hàbitats fluvials de l'Alt Empordà

L'actuació, amb un cost de 19.500 euros, ha estat finançada per l'Obra Social "la Caixa" en col·laboració amb la Diputació de Girona i ha donat feina a 11 persones en risc d'exclusió

06.11.2015 | 14:26

La Diputació de Girona i l'Obra Social "la Caixa" han presentat aquest divendres els resultats del darrer projecte de millora d'espais naturals a la demarcació de Girona. Concretament, han presentat les actuacions que durant els últims 10 mesos s'han fet a la riera de la Guilla, entre el massís de les Salines i el Parc Natural de l'Albera, per millorar un connector natural, la millora de l'hàbitat de la tortuga de rierol a l'engorjat del Rissec, a Avinyonet de Puigventós, i els treballs de control del cranc de riu exòtic a la riera de l'Arnera i al riu Muga. Els treballs, que han tingut un pressupost de 19.500 euros, els han executat 11 persones en risc d'exclusió. Des del 2008, en el marc de la col·laboració entre ambdues entitats, "la Caixa" ha invertit uns 8 milions d'euros que s'han concretat en 128 actuacions.

La presentació dels resultats dels treballs de millora d'aquests tres hàbitats fluvials s'ha fet a Avinyonet de Puigventós (Alt Empordà), concretament a l'engorjat del Rissec, un dels punts on s'ha actuat per millorar l'hàbitat de la tortuga de rierol, una de les espècies de tortuga d'aigua autòctones de la península Ibèrica que es troba en perill d'extinció a causa de la degradació del seu hàbitat i de la competència amb espècies exòtiques com la tortuga de Califòrnia. L'acte ha comptat amb l'assistència d'un grup d'alumnes de cicle superior de l'Avinyonet.

L'actuació que s'ha fet a l'engorjat del Rissec, una de les tres que s'han presentat aquest divendres, ha consistit en la neteja de l'espai i en la instal3lació de 33 metres de tanca, 18 d'ells de tipus mirador amb espitlleres, amb la finalitat de preservar la tranquil·litat de l'espai i millorar l'ús públic per convertir-lo en un mirador.

La segona actuació realitzada s'ha centrat en la restauració del bosc de ribera del tram final del riu de la Guilla, al terme municipal d'Agullana (Alt Empordà), dins de la conca de la Muga, per tal de recuperar l'estat natural d'un dels connectors ecològics existents entre l'Espai d'Interès Natural de les Salines i el Parc Natural d'Interès Nacional de l'Albera. La funció de l'espai com a connector estava limitada a causa de l'estat de degradació del bosc de ribera existent fruit de diverses accions com ara l'ampliació de l'autopista AP-7, la construcció del viaducte del tren d'alta velocitat i episodis d'incendis forestals, entre d'altres.

Els treballs han consistit en la neteja al llarg de 600 metres de les ribes del riu i la recuperació del bosc de ribera mitjançant la plantació d'espècies autòctones amb l'objectiu d'assegurar la continuïtat vegetal fins a la desembocadura. En concret, s'han plantat 119 verns, 143 freixes de fulla petita, 21 sanguinyols i 23 cirerers silvestres.

Finalment, i per tercer any, s'han realitzat tasques de control i desgast poblacional d'una espècia de cranc exòtic originari de l'Amèrica del Nord a l'embassament de Darnius Boadella on s'han capturat un total de 55 exemplars en 16 jornades de pesca. Els resultats d'enguany demostren que l'eradicació total de l'espècie probablement ja no és possible a la zona, però que les actuacions de control poden ser eficaces per frenar-ne la propagació.

Acord entre la Diputació de Girona i l'Obra Social "la Caixa"

Els tres projectes s'emmarquen en el conveni de col·laboració signat entre la Diputació de Girona i l'Obra Social "la Caixa" l'any 2008 i que té un doble objectiu: millorar i conservar els espais naturals de les comarques gironines i facilitar la inserció laboral de persones de risc d'exclusió social. De fet, les tres actuacions que s'han presentat avui les han dut a terme 11 persones de la Fundació Altem de Figueres.

Des que es va signar l'acord ara fa 7 anys, l'Obra Social "la Caixa" ha invertit uns 8 milions d'euros que s'han concretat en 128 projectes al conjunt del territori.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema