20 anys de les barraques als afores

L'efemèride arriba en un moment en què alguns sectors demanen que tornin al centre

09.11.2015 | 07:08
20 anys de les barraques als afores

La celebració va néixer de la mà d'un grup variat de joves de diverses entitats de la ciutat que van aconseguir convèncer -alguns diuen que amb suor i llàgrimes- l'Ajuntament perquè els deixés fer una festa alternativa als actes oficials de les fires. L'embrió de l'Embarraca't va ocupar primer la plaça de la Palmera per acabar passant per la zona de l'actual Font Lluminosa, l'antiga fàbrica de Talc i, finalment, pel Clos de Fires, el 1996, d'on ja no han tornat

L'any 1990 un grup heterogeni de joves integrants de vuit entitats van convèncer l'Ajuntament de Figueres perquè els deixés muntar una festa alternativa als actes oficials de les Fires i Festes de la Santa Creu. Així és com s'inicia el documental elaborat l'any passat per commemorar els 25 anys de l'Embarraca't i així és també com va néixer aquest esdeveniment. Una celebració que es va començar de forma molt modesta i incipient a la plaça de la Palmera per finalment acabar fora del centre, a l'actual Recinte Firal. Vint anys després, alguns sectors demanen el seu retorn al centre. El Govern, que acaba de crear una comissió per debatre'n el model, diu que està obert a escoltar tothom però descarta, a priori, canviar-les de lloc.

Aquell embrió festiu, que al vídeo anomenen el " Llegat de la Palmera", va anar evolucionant fins a provocar el primer trasllat davant del creixement que hi va haver de sol·licituds per part de les entitats juvenils d'incorporar-se a aquell projecte que havia començat amb un pressupost ínfim. La situació va obligar a debatre'n la ubicació i el 1993 comença va fer-se al solar que havia deixat l'edifici conegut com "Ca la Lucrècia", a la Font Lluminosa. La celebració en aquest punt, que ja adopta el nom d'"Embarraca't amb nosaltres", només va durar una edició, la quarta, perquè a l'espai s'hi va aixecar un nou edifici. La fàbrica de Talc, a tocar de la Rambla Nova, es converteix en la tercera ubicació. Almenys durant dos anys, fins que el 1995 s'hi produeix un incident que va acabar amb una vintena de ferits i contusionats entre joves que assistien a un concert de rock i agents de policia.

Fins a quatre ubicacions

La repercussió va ser tal que va anar seguida d'una manifestació amb més de 500 persones i una recollida de més de 300 signatures contra l'actuació feta per la Policia Nacional i la Local la nit dels fets. Les conseqüències, en part, no es van fer esperar i un any després un nou trasllat va planar sobre l'esdeveniment. Aquesta vegada, ben lluny del centre, d'on ja no s'ha mogut.

La decisió va ser polèmica. Especialment i tal i com explicava Diari de Girona aleshores, perquè va ser CiU qui va forçar l'equip de Govern, llavors liderat pel socialista Joan Armangué, a canviar-les després de demanar pocs dies abans de les festes un informe tècnic sobre les condicions de la fàbrica de talc. El document va concloure que l'espai no reunia les condicions de seguretat suficients per seguir-ho acollint. El regidor de Joventut del moment, Josep Fàbrega, va criticar l'actuació del de CiU, Jordi Cuardras, per haver demanat l'estudi tot recordant-li que s'havia ubicat feia dos anys en aquest punt, precisament, a proposta del Govern de CiU. L'anunci arribava just quinze dies abans de l'inici de les Fires.

D'això, aquesta propera edició en farà 20 anys. Una efemèride que arriba en un moment en què una nova plataforma que agrupa diferents col·lectius reclama a l'Ajuntament que torni a acostar-les al centre. Ho han fet a través d'un manifest en què reivindiquen també més participació en d'altres àmbits com ara ampliar l'oferta lúdica. Pel que fa a l'emplaçament, el col·lectiu que s'anomena "Nova Plataforma Embarraca't Participatiu" veu amb bons ulls la zona del parc de les Aigües o la plaça Catalunya, que ja és escenari d'altres esdeveniments de gran format com l'Acústica. També proposen poder utilitzar espais propers per fer-hi actes de diferent format.

L'Ajuntament ja ha mantingut les primeres trobades amb el Consell de Joventut, l'interlocutor que tenen en aquest àmbit. Al ple i enmig de la polèmica, a més, van acordar la creació de la Comissió Consultiva i Participativa per a l'anàlisi del model actual. Ho van fer entre crítiques de l'oposició per la gestió i en la mateixa sessió on van tombar (amb els vots també de C's) la moció proposada per aquesta plataforma i presentada per ERC i la CUP. La regidora de Joventut, Mar Casas, va manifestar que aquest col·lectiu no s'hi havia posat en contacte. Així mateix, l'alcaldessa, Marta Felip, va dir que estan oberts a parlar i escoltar però que entenen que "aquest emplaçament és el que genera menys molèsties".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema