Un grup de veïns del bloc ocupat del carrer Ramon Mandri de Figueres on dilluns es van tallar els subministraments que estaven punxats va protestar ahir després que no hagin pogut regularitzar la situació. Una desena de persones van exhibir pancartes i l'Ajuntament ha respost que s'han de refer les instal·lacions abans de tornar-los el servei. A la tarda es va celebrar una reunió al centre cívic del Bon Pastor però on només van ser presents deu interlocutors del barri que ahir mateix la Generalitat va entregar uns carnets que els acrediten com a mediadors.

Només cinc de les 24 famílies del bloc al carrer Ramon Mandri tenen contracte de lloguer, tot i que van deixar de pagar quotes quan la promotora Galip immobliaria va fer fallida. La majoria són joves amb nens petits i asseguren que la situació és insostenible perquè ja porten més de 24 hores sense llum i aigua. A més, afirmen que se senten enganyats per l'ajuntament perquè els van fer signar uns papers la setmana passada dient-los que volien arreglar el bloc i, en canvi, s'han trobat que els han tallat de cop els subministraments. Ahir al matí van desplegar pancartes contra l'alcaldessa, Marta Felip.

Connexions il·legals

Els responsables de les empreses subministradores van personar-se dilluns -enmig d'un fort dispositiu policial format per 36 agents de Mossos i Guàrdia Urbana per desmantellar totes les connexions il·legals que havien fet ells mateixos.

L'ajuntament insisteix que és per qüestions de seguretat perquè al pàrquing on hi havia tots el cablejat estava ple d'aigua, totes les connexions estaven punxades, cremades i temien que en qualsevol moment la instal·lació feta pels veïns pogues fallar i hi hagués una desgràcia. Però això afecta de manera diferent als que hi viuen. Una gran part són ocupacions il·legals, però hi ha famílies que havien començat pagant un lloguer i volen solucions.

Juan Casamiquela és un dels que té contracte que viu al bloc des del 2008 i que ha vist com els seus quatre fills neixien en aquesta casa. Segons reconeix, fa un any i mig va deixar de pagar les quotes de lloguer. Segons explicat, des de la immobiliària li van dir que havien fet fallida i que podia quedar-se al pis fins que ningú li reclamés.Les famílies que tenen lloguer van anar ahir al a companyia elèctrica per demanar que els posin comptador. La seva sorpresa va ser quan els van retornar els diners perquè, segons un escrit, per ordre de la guàrdia urbana i de l'ajuntament, no els poden donar d'alta. «He hagut de comprar un grup electrogen i un fogonet per escalfar l'aigua dels biberons del meu fill petit que només té cinc mesos», lamenta el veí.

Fonts de l'ajuntament han explicat que cal que els tècnics d'Endesa i de Fisersa â les empreses subministradores de llum i aigua, respectivament- elaborin un informe favorable abans que es permeti a cap veí connectar-se legalment als subministraments.

«Nosaltres el que demanem és una mica de pietat, que s'imaginin com ens sentim amb els nens petits a casa i sense llum ni aigua», ha lamentat en Juan Ramon Arenas, que també viu al bloc des del 2009 i que hi va entrar amb un contracte de lloguer que exhibeix en tot moment. Segons assegura, la seva voluntat és la de regularitzar la situació pagar el que calgui i quedar-se al pis. De fet, tant ell com en Juan Casamiquela ja van fer ahir al matí l'abonament de quasi 300 euros a l'empresa d'aigües per tal que els pugui posar el comptador. Una desena de persones van protestar des del bloc fins a les portes de l'Ajuntament amb crits contra l'alcaldessa i reclament que es resolgui.

El pastor de l'església evangèlica, José Castellon, ha manifestat que ja se'ls ha explicat la situació als veïns, que és un cas aïllat i que esperen que es torni a regularitzar el servei una vegada resolt.

L'Ajuntament va fer l'actuació al bloc pel frau de llum i per intentar que marxin els que l'ocupen il·legalment. La resta s'espera regularitzar el lloguer.