Des de fa uns dies, una colla de ciutadans figuerencs mostren, via denúncia incloent-hi fotografies al Facebook, la seva preocupació per la quantitat de deixalles de tot tipus que s'amunteguen fora dels contenidors de recollida municipal, en alguns casos per especial desídia, en d'altres perquè els cubells ja són plens, i també perquè, com en els casos de sofàs, ?cadires, taules i molts altres estris, senzillament no hi caben. Amb bona lògica, reclamen aquests pobres ciutadans que actuïn les autoritats adoptant mesures in vigilando i també sancionadores.

Jo, en uns primers moments, els feia conya i sempre els responia que no es preocupessin, que si els ciutadans feien canvis en els seus casolans paraments això era bon senyal, això volia dir que ens n'estàvem sortint de la crisi. Però atès que sembla ser que resulta prou difícil fer paral·lelismes amb el principi d'un home un vot i posar davant cada contenidor un guàrdia o un agent cívic per poder descobrir als qui ells anomenen «els incívics» per no apartar-los d'aquesta sana inquietud de vetllar pels interessos municipals tinc una proposta, a veure si és del seu interès i hi posen la mateixa passió que en aquest tema d'abocaments incontrolats, de manera que així arribi el tema al coneixement dels grups polítics que conformen el govern i l'oposició i alguna cosa es fa al respecte. Em refereixo als passos de vianants elevats que durant aquests darrers anys s'han anat construint i que, en el cas figuerenc, han passat a constituir tot un conjunt de monuments a la imperícia tècnica i professional i al descontrol més absolut per part de l'administració local. Qui es passegi per Figueres podrà comprovar que la major part d'aquests passos de vianants alçats a l'altura de la vorera estan completament destrossats i que no cal ser doctor arquitecte o enginyer de camins per esbrinar que és degut quan no a un inadequat disseny (posar rajoles de vianants en els espais de circulació de vehicles) a una construcció deficient que ha portat a l'esfondrament de molts paviments.

Els he dit, a aquest ciutadans, que hi incloguin fotografies i que, com que, en aquests casos, es pot determinar amb tota claredat la personalitat dels responsables, que demanin que l'Ajuntament faci les oportunes reclamacions per danys i perjudicis al patrimoni municipal i exigeixi la urgent reparació.

No sé si em faran cas; i això que Figueres és més a prop que Madrid.