La base militar de Sant Climent ha decidit obrir una investigació per saber si s'han pogut escapar i per què projectils durant alguna de les pràctiques al camp de tir d'Espolla. Els militars, que sostenen que sempre es compleixen totes les normatives de seguretat, tindran una reunió avui amb els alcaldes de la zona. És la resposta que donen després que els veïns van denunciar, segons va avançar dimecres Diari de Girona, que es vanllançar morters fora del camp de tir. Se n'han localitzat una tretzena, alguns a menys de dos-cents metres d'una casa.

El regiment de la base militar de Sant Climent Sescebes són els responsables de portar a terme la investigació. Dimecres ja van confirmar que infomarien dels fets en breu però no van voler donar detalls a l'espera que ho fessin els comandaments autoritzats. Davant les queixes dels veïns fetes públiques ahir asseguraven que el camp de maniobres està «perfectament delimitat i marcat», tot i que no hi ha tanca perimetral. En aquest espai, diuen, s'hi fan pràctiques i maniobres de forma habitual, també amb foc de morter, i es compleixen totes les normatives de seguretat. Tot i això, no descarten que s'hagi pogut produir algun accident i estan avaluant si s'han pogut escapar projectils durant alguna de les pràctiques al camp de tir.

Fonts de l'exèrcit de terra recorden que reben queixes recurrents de veïns propers a la base i que cada vegada han obert una investigació per descobrir-ne les causes i corregir qualsevol problema detectat. Afegeixen, però, que en bona part dels casos les queixes no estaven fonamentades.

Els militars responen així a les queixes dels veïns d'Els Vilars, a Espolla, i Vilartolí, a Sant Climent. van veure la setmana passada com els morters arribaven a pocs metres de casa seva. És el cas de Salomé Wimille que resideix en un mas. Al voltant s'han localitzat la tretzena de morters. El més a prop a 185 metres de la casa i la resta a uns dos-cents. També hi ha danys al terreny i han partit arbres per la meitat. Tant els alcaldes d'Espolla i Sant Climent com els veïns consideren que les evidències són molt clares i s'ha de donar alguna explicació.