L'Ajuntament de Figueres, Vilafant i el Consell Comarcal van signar ahir un protocol d'intencions previ a un conveni que ha de permetre que l'empresa supramunicipal de serveis, Fisersa, assumeixi la gestió de l'aigua a la comarca. La idea, que té la voluntat de desenvolupar les «potencialitats» de l'ens i alhora millorar la gestió comarcal, va néixer davant dels problemes que alguns municipis que s'abasten a través de pous tenen amb els nivells alts de nitrats, en alguns casos superiors als límits permesos per la OMS.

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, va parlar de moment fundacional gaiebé 30 anys després del naixement de l'empresa. La de Vilafant, Consol Cantenys, que des de fa tres anys va entrar a formar-ne part, també va qualificar-ho de «vocació comarcal» igual que el president del Consell, Ferran Roquer. En aquest sentit, Roquer va explicar que amb el nou mandat es van marcar com a objectiu millorar la gestió de l'aigua, Actualment, diversos dels 68 municipis de l'Alt Empordà s'abasteixen a través de pous. La intenció és revertir aquesta situació amb un abastament des del pantà de Boadella combinat amb els pous. El canvi, avalat per l'ACA, suposaria menys costos i també una millor qualitat de l'aigua que «volem que estigui a tot arreu al mateix nivell que la que tenen a Figueres o a Vilafant. La previsió és que en els propers mesos, un cop fets els tràmits administratius, se signi formalment el conveni. D'aquesta manera, el Consell passaria a tenir tres accions de l'empresa -una xifra, van dir, del tot simbòlica- i es podria començar a treballar en la iniciativa, que a la llarga implicarà canvis de personal o de capital.

La CUP vol explicacions

D'altra banda, la CUP va demanar ahir a Figueres que «aclareixi quin model organitzatiu i de gestió preveu per a Fisersa en cas d'entrada del Consell». A més, demanaran un estudi de viabilitat per tal que aquesta mateixa empresa assumeixi els serveis que ara mateix gestiona la mixta, Ecoserveis. També es queixen que es presenti a la premsa sense haver-se aprovat pel Consell d'Administració.