La Fundació Francisco Franco havia organitzat per aquest divendres a tres quarts de vuit del vespre una missa en honor al dictador i en motiu del 40è aniversari de la seva mort a la capella dels Desemparats de l'Asil Vilallonga de Figueres. Era l'única ciutat catalana d'entre les setze que havien d'acollir actes promoguts per la Fundació però finalment ahir al vespre i davant de la polèmica generada, des del Bisbat van comunicar a aquest diari que s'havia decidit suspendre-la i fer només la missa habitual de les set vespre. I és que les reaccions no es van fer esperar i durant tot el dia les xarxes socials van anar plenes de crítiques a la celebració, malgrat que aquesta no és l'única vegada que es fa un acte d'aquestes característiques en aquesta capella. De fet, n'acull regulament els 20-N i, fins i tot, el 2009 Diari de Girona va fer un crònica de la cerimònia d'aquell any.

El Govern municipal va assegurar que es tractava d'un acte privat d'una?Fundació privada i que, per tant, declinaven valorar els esdeveniments tot i que, tal i com recordava ahir l'ACN, fa uns mesos van prohibir l'exhibició d'una obra de l'Ingràvid que volia exhibir en un cotxe simbologia franquista per la Rambla. Tampoc el Bisbat de Girona havia rebut cap comunicació oficial de l'acte però recordaven que no els calia fer-ho perquè la capella on estava previst que se celebrés és privada i depèn de la congregació religiosa dels Paüls. Malgrat això, ahir a darrera hora van explicar que s'havien fet gestions i que arran de la situació generada s'havia decidit suspendre l'esdeveniment i que se cenyirien només a fer la missa habitual sense connotacions franquistes.

A banda de les crítiques a la xarxa, també ERC, a l'oposició, havia lamentat en un comunicat la celebració i demanava que es revisés si la ciutat complia o no i aplicava o no la Llei de la memòria històrica, aprovada l'any 2006.

Fins a quinze municipis més

Al tancament d'aquesta edició no havia transcendit si s'havien suspès més actes previstos a d'altres punts del país com ara el que hi ha previst per avui a Còrdoba, dijous a Màlaga i Sevilla o els que s'havien de fer simultàniament el divendres a Jaén, Badajoz, Saragossa, Santander, Alacant, Almeria, Granada, Lucena, Tenerife, Valladolid, Zamora i Madrid.