Terratrèmol davant la costa de l'Alt Empordà. Amb una intensitat de 2,9 graus, segons l'Institut Geogràfic Espanyol, el sisme es va poder percebre ahir de matinada en poblacions de la comarca i nord del Baix Empordà, però no va causar danys.

Es tractava d'una rèplica del terratrèmol que es va produir a la badia de Roses el 29 d'octubre i que va tenir una magnitud de 4,3 graus d'intensitat, segons van confirmar ahir fonts de l'Institut Cartogràfic i Geogràfic de Catalunya. El seu epicentre es va situar davant el nord-est del municipi de l'Escala i el sisme va tenir lloc ahir quan faltaven uns cinc minuts per les sis de la matinada. Es va produir a tres quilòmetres de profunditat de la badia de Roses.

A un quart de set del matí els sismògrafs de l'IGN van detectar una nova rèplica d'1,8 graus. Els experts asseguren que no cal tenir por sinó que tenir rèpliques d'un terratrèmol d'alta intensitat com el que es va registrar a la badia de Roses el 29 d'octubre de 4,3 graus és habitual. La casualitat o no ha portat que la rèplica de 2,9 graus a l'escala de Ricther es produís poques hores després del sisme de Toses, de 3,2 graus d'intensitat, que es va fer sentir al Berguedà, el Ripollès i la Cerdanya.

Els veïns del Pirineu estan més acostumats que els de l'Empordà als terratrèmols que es perceben. Però aquests, des que es va produir el sisme, han tingut més d'un ensurt. Fins i tot, abans, el 28 de setembre un sisme de magnitud 3 es va registrar davant de Roses i es va fer sentir a diverses poblacions com Roses, Colera, el Port de la Selva i Palau-Saverdera, i nombrosos veïns val alertar el 112.

La rèplica d'ahir es va fer sentir al sud de França, pobles del Baix Empordà com Torroella i Pals però sobretot a poblacions de la costa de l'Alt Empordà. La Carme Benet, una veïna de l'Escala, recordava ahir com de matinada havia «sentit una fressa, menys que l'altra vegada, i he dubtat si era un camió. He vist que no tremolava res i he pensat que era una altra cosa, no he pensat que fos un altre terratrèmol». Des de Cadaqués, la Marga Faixó, en canvi, va afirmar que va sentir «un soroll molt fort, que ja he intuït que era un terratrèmol, i ha tremolat tot una mica, tot i que no tant com el del mes d'octubre. Era al llit i el primer que he pensat és en la la durada, em feia por, i tot i que ha durat pocs segons el cor m'anava accelerat, al cap d'una estona he sentit una explosió més petita, però ja no he pogut dormir.

I finalment, la Judith Periago, resident a Llançà, va dir que l'havia despertat el soroll que «primer semblava com un tro però després ha anat a més i ja he vist que era un terratrèmol».