Empòrium: Una «estrella humil» per una cuina que combina tradició i modernitat

El restaurant de Castelló va rebre la distinció Michelin sense gairebé esperar-ho després d'una llarga carrera

30.11.2015 | 07:13
Empòrium: Una «estrella humil» per una cuina que combina tradició i modernitat

L'Elena Giró ho resumia així: "ens vam abraçar quan ens ho van dir però vaig seguir fent el que estava fent, passar la mopa... És una estrella humil". L'Elena és la dona d'en Salvador Jordà, la tercera generació al capdavant dels fogons de la cuina del restaurant Empòrium de Castelló d'Empúries. Forma part de l'equip que juntament amb en Salvador i els seus fills bessons, en Joan i en Màrius, de 27 anys, va aconseguir dimecres la primera Estrella Michelin. El secret: una llarga carrera, però, sobretot, combinació de tradició i modernitat, d'Empordà i de mar i muntanya.

No s'ho esperaven. De fet, ningú va viatjar a Santiago. Són una empresa familiar i aquest any estaven d'aniversari. Els 50 anys del restaurant els han portat, també, un regal de Nadal "anticipat". "Fa sis anys vam decidir fer un tomb que va suposar agafar tot el llegat que teníem, tota la memòria de plats i de gustos i traduir-los en plats més moderns", explicaven ahir en Joan i en Màrius. Tot plegat, sense perdre les referències a la tradició: plats tradicionals moderns i sobretot, al gran rebost que donen la muntanya i el mar empordanesos. Tots dos havien estudiat Turisme però recorden el restaurant i la cuina des que eren uns marrecs. De fet, va ser precisament això el que els va portar on són avui. "Arribàvem de tercer i quart de primària i la barra estava a tope, el menjador a tope i tocava desparar taula o netejar un pollastre, un calamar...", recorden. Va ser així, fent "allò més bàsic", com van començar el nou projecte al restaurant. Es consideren autodidactes perquè el que han après ho deuen a l'avi, al pare, a llibres però també als genis de la cuina gironina. No han dubtat mai a trucar als germans Roca, a en Xavier Sacristà o a en Paco Pérez quan ha calgut. Alguns, de fet, són referents per ells. I així és com han creat la seva pròpia cuina. "A base de provar, tallar-te, cremar-te... Així és la vida". Per al Salvador, l'Estrella no hauria de canviar massa res perquè "canviem cada dia, cada dia intentem seguir millorant". El guardó, diu, pesa però recompensa anys de sacrifici i anima a continuar amb el mateix rigor d'ara.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema