L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, reclama a la companyia elèctrica Endesa que analitzi la problemàtica i emprengui les accions necessàries per permetre acabar amb els talls de llum diaris que pateixen els veïns dels barris del Culubret i de Sant Joan. Admet que, com ja va passar l'any passat amb l'arribada de la fred, s'hi produeix un augment en el frau elèctric però diu que, tenint en compte les dades, els serveis tècnics no consideren justificat que amb entre un 20 i un 25% de llars que punxen la llum falli tota la línia. Felip diu que des fa setmanes hi ha afectacions i que la darrera es va produir aquest dissabte quan durant quatre hores més d'un miler de veïns van quedar sense subministrament. "Hem parlat amb Endesa i ells ho atribueixen al frau. Nosaltres ens hem compromès a fer operatius com els de l'any passat de forma immediata però exigim solucions perquè sospitem que darrere hi ha problemes a la línia i no podem permetre que els talls s'allarguin més", insisteix.

"Hi ha gent gran i persones malaltes que paguen cada mes la factura i això no es pot permetre", va dir Felip. El patró es repeteix amb l'arribada de la fred, igual que va passar ara fa un any. Aleshores i amb els diversos operatius conjunts fets amb la Guàrdia Urbana i tècnics de la companyia es van detectar entre un 20 i un 25% de llars que tenen la llum punxada. És a dir, que cometen frau elèctric. Aquestes són les dades que tenen els serveis tècnics municipals que, segons Felip, els permeten pensar que no són suficients per a provocar els problemes que s'estan produint pràcticament cada dia.

Normalment es produeixen durant unes hores i en diferents zones del barri del Culubret sobretot però aquest dissabte l'afectació va ser general perquè es va produir en una de la línies de sortida d'un dels transformadors "a causa de la la sobrecàrrega i, per tant, ja no va poder donar cap tipus de subministrament". Tant és així que, fins i tot, el carrer va quedar a les fosques perquè ni l'enllumenat públic funcionava.

"Ells ho atribueixen al frau"

En total, es calcula que va afectar uns 1.100 veïns. Felip admet la problemàtica que vincula a un sector i també a una situació que sovint va relacionada amb cultius de marihuana però diu que, amb la informació que tenen, no "quadra" que la línia falli sistemàticament d'aquesta manera. Per això, "jo mateixa vaig parlar amb la directora general d'Endesa i ells ho atribueixen tot al frau elèctic que hi ha però nosaltres creiem que això no és tot i els he reclamat que analitzin què passa i facin les actuacions pertinents". I és que, segons diu l'alcaldessa, creuen que la línia pot patir un deteriorament o falta de capacitat.

"Esperem una resposta immediata a través d'inversions i, si no és així, hauríem de mirar, si cal, emprendre accions legals". Mentrestant, Felip diu que amb l'únic que poden ajudar els veïns és facilitant generadors -que és com es va actuar el dissabte- i també amb operatius contra el frau, que ja va anunciar que s'emprendran en els propers dies.