Roses està pendent de saber què hi feien vuit cranis i altres restes òssies a la platja dels Palangrers, a tocar de la sorra on els banyistes estiren la tovallola. Un aficionat a la pesca submarina se´ls va trobar diumenge al migdia -vegin peça inferior- a la platja dels Palangrers i la Unitat Aquàtica dels Mossos d´Esquadra les va retirar ahir de l´aigua. Fins que els metges forenses no ho confirmin no es podrà confirmar que es tracten de restes humanes però el submarinista que les va trobar no en té cap dubte.

De qui són? Per què han aparegut ara tots junts? D´on provenen? Els han llançat al mar recentment? Quants anys tenen? Es podran identificar? Hi ha indicis criminals? Preguntes com aquestes s´anaven encadenant durant el dia d´ahir als agents i els membres de la comitiva judicial que va mobilitzar el jutjat en funcions de guàrdia de Figueres per procedir a l´aixecament de les restes. Les respostes les tindran els metges forenses de l´Institut de Medicina Legal de Girona, que és on es va traslladar tota l´ossada. Policialment, la unitat d´investigació de la comissaria dels Mossos a Roses és la que s´encarrega del cas i està pendent del que puguin revelar els informes forenses.

Ara per ara qualsevol hipòtesi resta oberta a l´espera de recollir més detalls, encara que els investigadors consideren, a manera de primera impressió, que les restes no són recents perquè els ossos no conserven teixits. A més, és probable que fossin introduïts al mar fa poc temps perquè no tenien els petits crustacis que acostumen a enganxar-se en les embarcacions, per exemple.

La retirada dels ossos

Els submarinistes de la policia autonòmica es van passar tot el matí d´ahir, i fins a primera hora de la tarda, pentinant la zona on el pescador aficionat va trobar tres cranis per retirar tots els ossos que van localitzar. En total, vuit cranis incomplets -els falta el mentó- i nombrosos ossos grans que semblen fèmurs o tíbies.

El caporal de la Unitat Aquàtica, Albert Hernández, va indicar a l´Agència Catalana de Notícies que les restes estaven «repartides per una àrea força àmplia» i a mesura que els anaven traient els inventariaven per seguidament guardar-los en bosses de plàstic i traslladar-los a l´Institut de Medicina Legal i Forense.

La zona on s´han trobat és molt pròxima al nucli urbà, està a tocar del Port en direcció al Far, pel que és força transitada per vianants i turistes. El sol d´ahir i la claredat de l´aigua permetien veure a ull nu les restes que van anar traient els Mossos.