Els Mossos d'Esquadra van enxampar la matinada del 3 de desembre quatre militars de la base de Sant Climent Sescebes que suposadament haurien robat l'estelada de la Rambla de Figueres. Els agents els van identificar quan es trobaven a la rotonda de la C-260 a Vilatenim, on hi ha una altra bandera, després que intentessin fugir. L'Ajuntament de Figueres ha anunciat que denunciarà els fets i que preveu tornar a fer onejar l'accidentada bandera recuperada passat el pont. Un grup de militars ja van robar-la pocs dies abans de les eleccions municipals, al mes de maig passat. Aleshores el Govern municipal també va presentar una demanda.

Els fets es van produir pels volts de les quatre de la matinada. Els Mossos van veure que l'estelada de la part alta de la Rambla ja no onejava al seu lloc i mentre feien la recerca, a la carretera C-260 a l'altura del quilòmetre 29, van veure dos cotxes aturats just a la rotonda on, casualment, hi havia una altra bandera.

Ens veure els agents de la comissaria de Figueres, els dos automòbils van fugir, però els policies van aconseguir interceptar un dels vehicles. A dins hi anaven quatre militars de la base, que van ser identificats. A l'interior del cotxe hi van trobar l'estelada presumptament sostreta i encara una segona, que estaria pendent d'identificar tot i que l'Ajuntament de Figueres també ha trobat a faltar en els darrers dies la que hi havia al passeig Lluís Companys. Es creu també que els militars tenien la intenció de robar la que hi ha a la rotonda de Vilatenim, però que l'aparició dels Mossos ho hauria evitat.

L'alcaldessa de la ciutat, Marta Felip, ja ha manifestat que tenen la intenció de denunciar els fets i que la previsió és tornar a instal·lar l'estelada -que van poder recuperar- passats aquests dies festius.

Dos episodis més

L'"afició" dels militars de la base de Sant Climent per les estelades empordaneses no és nova. A l'octubre de l'any passat van protagonitzar un sonat episodi quan van arrencar i fer malbé una estelada que hi havia a tocar del monestir de Sant Pere de Rodes, al Coll del Mosquit. Aleshores, i després que diversos testimonis alertessin dels fets, els comandaments van presentar disculpes públiques.

El segon episodi es va produir pocs dies abans de les municipals. Figueres va presentar denúncia el 18 de maig passat contra tres militars de la mateixa base que van ser enxampats pels Mossos, també de matinada, moments després que haguessin robat l'estelada.

En aquella ocasió, els Mossos els van identificar a quarts de cinc del matí després de veure que es dirigien corrents cap a un cotxe. Al seu interior, hi van trobar la bandera, que feia tres metres de llarg i dos d'ample.