L'Escala té previst acabar la restauració de l'Alfolí de la Sal a la tardor del 2016 i tenir l'edifici operatiu entre finals d'aquest any i principi del 2017. Haurà suposat set anys de reformes, deu des de la compra, tres dècades de lluita per preservar-lo i 3,2 milions d'inversió. S'haurà transformat un edifici històric, que passarà a ser un espai cultural. L'oposició retreu al govern que és una obra amb una gran inversió que sembla no acabar mai. L'alcalde, Víctor Puga, defensa que s'ha mantingut el projecte i ha anat avançant i esquivant els impagaments per part de les administracions de les subvencions compromeses.

L'obra s'ha anat portant a terme per fases, quatre fins ara, i finançada en part amb subvencions de diferents plans i fons municipals. L'allargament de les obres i les maniobres financeres per poder-les anar tirant endavant, per exemple, amb modificacions de crèdit per avançar diners de les ajudes, han fet difícil seguir el recorregut de la inversió. Davant els dubtes, el govern ha volgut marcar una data final per donar per acabada una de les obres més importants de la darrera dècada i posar l'edifici en servei.

La darrera fase, la cinquena, es va passar pel ple municipal de dilluns amb una inversió de poc més de quatre-cents mil euros. Des de CiU i PP van insistir de nou en l'elevada i constant inversió i van posar en dubte que fos proporcional el que s'ha gastat fins ara amb el rendiment que es traurà de l'edifici. "Potser és una cosa nostàlgica que satisfarà molta gent, econòmicament no crec que beneficiï massa el poble", deia el regidor del PP, Joan Ball-llosera. Insistien que fins ara no s'han donat xifres de la inversió malgrat haver-les demanat i que des del 2010 és un degoteig. Víctor Puga situava la xifra final de despesa, comptant la propera, i una vegada acabada l'obra en 1.456.000 euros. També va voler remarcar que considera que "si és poc o molt, és subjectiu".

Un edifici de 1697

El 2017 s'espera posar en servei un edifici de tres plantes de 1367 metres quadrats que va ser construït el 1697. Serà un espai cultural amb sala d'exposicions i concerts a la planta baixa i un centre d'interpretació de la història de l'Escala a la primera, des de la prehistòria fins a l'actualitat. Eduard Carbonell és l'expert que treballa en la museïtzació. Hi hauria peces exposades i muntatges audiovisuals. Serà el final d'una dècada. El Consell Assessor de Cultura i Patrimoni compta que estarà completat la tardor vinent.

L'edifici està situat a tocar de la Platja, un espai del litoral ara en reformes també. Aquí s'ubicava l'antic port pesquer i a partir d'on va néixer el municipi. Els vaixells arribaven carregats de sal, que era descarregada i transportada a l'Alfolí, que exercia de duana a la comarca. La seva història es recrea cada any durant la tradicional Festa de la Sal. Es considera el més antic de la població i que és Bé Cultural d'Interès Nacional després d'una batalla per preservar-lo junt amb altres edificis el 1975.

El consistori va decidir comprar l'edifici el 2006 per complir amb una vella reclamació dels veïns que dels anys setanta vetllava perquè es protegís . Hi va haver diversos intents de negociacions des de 1983. El 2003 fins i tot es va posar en marxa una campanya veïnal perquè es comprés.

L'Ajuntament, en aquell moment encapçalat per l'exalcalde, josep Maria Guinart (CiU), va fer una consulta. Es va constituir un jurat popular que ho va debatre i va defensar la compra, que es va acabar executant el 2006. Tres anys després, durant el govern de l'exalcalde Estanis Puig (PSC), es va aprovar el projecte i poc després començava la reforma que des de llavors s'ha anat executant per fases i que s'espera que acabi més de set anys després.