La Generalitat té previst començar el mes de febrer les inspeccions per fer aflorar l'habitatge turístic il.legal. Prèviament la setmana vinent començarà una campanya informativa i de sensibilització que durarà tres mesos.

El regidor de Turisme de Castelló (PP), Nicola Bruzzese, posava de manifest al darrer ple que aquest és un problema que «tinc molt al cor». Esperen començar a encaminar la solcuió a partir de la setmana vinent, quan s'inicia la campanya informativa acordada amb la Generalitat, qui té competències en aquesta matèria, amb una reunió a la qual es convidaran totes les immobiliàries que s'encarreguen de lloguers.

El regidor, responent a preguntes d'ERC al darrer ple, certificava que la Generalitat, tot seguit de la campanya, té previst començar el mes de febrer les inspeccions al territori per fer aflorar l'habitatge que es lloga de forma il·legal i els responsables dels quals podrien ser sancionats. Els republicans coincidien amb el govern que és un tema important per la gran quantitat de vivenda que es lloga sense complir la normativa. Això suposa, per una banda, oferir una vivenda a la qual no es donen garanties de qualitat perquè no es fan complir els requisits que marca la normativa i, per l'altra, que no es fa pagar als turistes la taxa turística. És un dels elements que va servir a l'Ajuntament per constatar que una gran part no està legalitzada.

A Castelló la taxa ha suposat recaptar 266.566 l'any passat, un 30% dels quals la Generalitat, com marca la normativa, retorna a l'Ajuntament perquè destini els diners a inversions en polítiques de turisme. En total, 79.970 euros són els diners corresponents a la taxa personal, que paga cada visitant que s'allotja, tant en hotels, albergs, cases rurals, càmpings o habitatges. L'Ajuntament calcula que podria haver-hi uns sis mil habitatges turístics il·legals. Es va acordar amb la Generalitat, qui té la competència, que primer es faria una campanya de sensibilització per mirar si es legalitzen voluntàriament.

Una campanya que es va portar a terme el 2013 va permetre fer-ne aflorar uns set-cents. Un estudi realitzat fa cinc anys situa en 11.612 unitats els habitatges de segona residència, segons les dades facilitades per l'àrea de Promoció Econòmica, Comerç, Ocupació i Turisme de Castelló. D'aquests, 4.250 no es lloguen. La resta, 7.362 vivendes sí que ho fan i només 1.500 habitatges estan donats d'alta. L'activitat turística d'un habitatge, segons un decret de 2012, s'ha de comunicar prèviament a l'Ajuntament i s'inscriu a un registre de Turisme. L'habitatge ha de complir uns requisits. Si no es registra és il·legal i s'exposa a ser sancionat.