L'Audiència de Girona va acordar ahir deixar en llibertat sota fiança de 4.000 euros dos dels acusats, Gabriel Vulgaris i Ionut Mihail, de portar una noia enganyada fins a Figueres amb la falsa promesa de donar-li feina com a mainadera i, un cop aquí, obligar-la a prostituir-se. A més, els ha retirat els passaports i els obliga a presentar-se als jutjats de Figueres cada quinze dies. Tots s'enfronten a una pena de 12 anys de presó, la mateixa que la fiscal demana per a la tercera acusada, Nicoleta Zaharagin, que ja estava en llibertat provisional. Ahir s'havia de jutjar el cas però es va haver de suspendre, a petició de la fiscalia, perquè no localitzen la víctima ni a dos testimonis. L'Audiència va dictar una requisitòria per intentar trobar-los i va fixar el judici pel juny.

"No han vingut els principals testimonis de l'acusació, un és la víctima, la seva mare i un altres testimoni que ha tingut relació amb totes les persones encausades", va explicar l'advocat defensor, Joan Pere Zapata. "En aquest moment es desconeix on estan i es demana, a través de la policia, que es busquin a l'estat espanyol o a Romania", va insistir. Mentrestant , la defensa va demanar llibertat provisional per a dos dels tres acusats, que van arribar a l'Audiència custodiats pels Mossos perquè es trobaven en presó preventiva. La fiscal no s'hi va oposar però va demanar que abonessin una fiança de 6.000 euros. La secció quarta va acordar que sortissin en llibertat amb una fiança de 4.000 euros.

El cas es remunta al març de 2011 quan la noia va arribar a Catalunya provinent de Romania. Li havien promès un sou d'uns 1.200 eurps al mes per cuidar nens. Quan va arribar, però, li van retirar el passaport i, amb amenaces, la van obligar a prostituir-se al Moonight d'Hostelets de Llers. Li van dir que no treballaria cuidant nens, sinó que havia d'exercir la prostitució. També li van dir que ells es quedarien els diners que anava guanyant i, un cop cobertes les despeses del viatge, enviarien diners a Romania i li obriren un compte d'estalvi on dipositarien la part que li pertocava a ella. "Confiant en la seva paraula i tenint en compte les necessitats econòmiques i la situació de vulnerabilitat que tenia depenia dels acusats, va accedir a exercir la prostitució", recull la fiscal.

"Per iniciar-la en la seva imminent feina com a prostituta", els acusats la van sotmetre a un "ritual d'iniciació" sota amenaces, vexacions i ús de força física. A més, per assegurar-se que no intentaria escapar-se, li van treure la carta d'identitat romanesa. Els proxenetes la traslladaven cada dia des del pis de Figueres fins al local i la tornaven a recollir al final de la jornada, quan s'apoderaven de tots els diners. Dins el club, era l'acusada qui s'encarregava de vigilar-la i s'assegurava "que feia tots els serveis sexuals possibles". "Havia d'anar a treballar cada dia i no tenia llibertat per agafar-se un dia lliure, fos quin fos el seu estat de salut", exposa la fiscal. La situació es va allargar uns mesos fins que la víctima va burlar la vigilància dels acusats i es va escapar a França.

La fiscalia calcula que els acusats es van apropiar de més de 10.000 euros que al víctima hauria guanyat exercint la prostitució. La dona ha renunciat a cobrar la indemnització. Les defenses neguen les acusacions i demanen l'absolució.