El ministeri de Defensa s'ha compromès amb l'Ajuntament de Figueres a assumir les obres de reurbanització de la zona on hi ha les «cases dels americans», a la falda del Castell de Sant Ferran. Els treballs, valorats en uns 3,5 milions (IVA inclòs), implicaran que aquest indret, construït als anys 50 per allotjar militars de la base de Pení, passi a formar part de la trama urbana de la ciutat i, a la seva vegada, els actuals llogaters puguin adquirir els habitatges. L'alcaldessa, Marta Felip, es va reunir fa unes setmanes amb l'Institut de Vivena, Infraestructures i equipaments de la Defensa (INVIED) per concretar el sistema de cooperació que implicarà que l'Ajuntament faci el projecte i la contractació de les obres, que es repercutiran a l'Estat. «Estem preparant un escrit perquè ens facin una autorització formal», diu.

L'Ajuntament va fer l'any passat una modificació del Pla General reconeixent tot l'aprofitament urbanístic de la zona i situant-hi un sostre edificable en els 30.000 m2 dels quals 23.000 serien per a usos residencials (10.700 ja estan construïts). L'objectiu de l'actuació que l'Ajuntament vol impulsar, d'acord amb el ministeri, és reurbanitzar la vialitat i adequar les zones verdes a càrrec dels actuals propietaris per tal de «poder fer la cessió lliure i gratuïta d'aquests espais per a ús públic general i, simultàniament, delimitar en la resta de finques privades les parcel·les que corresponguin a cadascun dels edificis existents (11.000 m2 de sostre i 116 habitatges) i la resta amb possibilitat d'edificar (19.000 de nou sostre i 185 habitatges més)».

La intenció és conservar el conjunt singular de cases conegudes com les dels «americans» i alhora ordenanes les noves possibles edificacions. També es preveuen dues àrees d'equipaments públics, una a nord a la zona on hi ha el conjunt d'antiga escola, capella, centre social, pista de tennis i camp d'esports de la colònia americana i una segona a la banda sud, a la zona de la llar d'infants Els Pins, que permetria l'ampliació del seu pati.

Noves connexions

El projecte, que s'ha de redactar, també ha de preveure una millora de les connexions per relligar aquesta zona amb la trama urbana de la ciutat amb una rotonda que es projectaria entre l'avinguda Salvador Dalí i l'entrada a la zona. També una perllongació dels carrers Glòria Compte i Domènec Rodil i zones verdes.

Un cop es fes tota l'actuació de reurbanització es vendrien les cases als actuals llogaters que, segons Felip, des de fa temps reclamen poder ser propietaris dels habitatges on viuen des de fa tants anys. «Nosaltres ho impulsarem tot, tant el projecte com la ?contrac?tació de les obres com hem fet amb el carrer Joan Arderius. Ara estem preparant un escrit perquè ens ho autoritzin formalment», diu l'alcaldessa.