Fa uns dies, un vell amic i activista cívic, en Joan Oliva Romero (dic el seu nom perquè em va fer la pregunta de manera pública al Facebook) em demanava, amb el to sarcàstic que el caracteritza i que està permès entre copains, «Tú que eres un tío de letras, cuando Catalunya sea independiente, qué pasará con la obra de Dalí, que cedió al Estado español???Ey, que nadie se tome fuera de contexto esta pregunta, es una pregunta que está en la boca de la gente». Jo li vaig contestar remetent-li l'enllaç de la col·laboració que sota el títol «Dalí independentista» em va publicar DdG ara fa tres anys, quan el moviment catindepen era potser només una llavortot just plantada i en la qual em feia la mateixa pregunta: Què passarà amb el museu Dalí en cas d'independència? I rematava la resposta dient-li que cap autoritat o aficionat al moviment m'havia respost encara.

Els comento aquesta anècdota, benvolguts lectors, arran que els grups municipals figuerencs d'ERC, la CUP, CSP (o com es diguin, que amb tants canvis em faig un embolic) i dos lliure pensadors de CDC a sou no aconseguissin que el Ple municipal es declarés a favor de l'inici de procés de secessió aprovat pel parlament de Barcelona, gràcies, sobretot, a l'oposició del mateix grup nacionalista, que no va acceptar la via d'urgència amb la qual es plantejava.

Però, impasible el ademán, els ponents han avisat que hi tornaran i que llavors no s'hi valdran argúcies parlamentàries sinó que, com el general Prim, o caixa o faixa, malgrat segurament el secretari de la corporació adverteixi a ses senyories de la il·legalitat i responsabilitats d'acordar una proposta d'aquestes característiques.

Potser no li faran cas, decidits com estan a desentendre's de qualsevol legalitat constitucional espanyola, però potser sí que abans de votar haurien de respondre's la pregunta que l'amic Joan i un servidor fèiem: Què passarà amb el museu Dalí en cas d'independència?

A no ser que no els preocupi perquè estan convençuts que una declaració d'aquests tipus és poca cosa més que un brindis al Sol i es dediquin a rememorar els divertiments del Congrés de Viena a les portes de la Primera Guerra Mundial. Perquè la mateixa presidenta parlamentària ha reconegut que l'acord pres al parc de la Ciutadella «no té cap efecte jurídic».