Els cossos de Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana de Figueres han detectat un increment en el petit tràfic de drogues com l'heroïna o la cocaïna en ple centre de la ciutat. Segons va explicar l'inspector, Alfons Sánchez, després de la Junta de Seguretat celebrada ahir a la tarda, durant aquest any s'han fet 66 investigacions relacionades amb delictes contra la salut pública que han culminat amb 69 detencions. En total, es van localitzar 1.955 grams d'heroïna, 456 de cocaïna, 983 grams de marihuana i 196 quilograms en plantes que produeixen aquesta substància. Sánchez va dir que la problemàtica ja no es concentra en un sol punt de la ciutat ni es fa d'una manera fàcil de detectar sinó que s'han produït detencions en punts tant cèntrics com el carrer Pere III, el González de Soto o la mateixa Rambla. Es tracta d'una heroïna d'una gran puresa a un preu molt competitiu que atrau el client francès. Per la seva banda, el conseller d'Interior, Jordi Jané, va assegurar que s'està treballant per «judicialitzar» la venda al detall amb més conseqüències penals.

«Abans solia donar-se en una zona molt concreta però ara s'han arribat a fer a les rodalies i detencions amb policies de paisà a Pere III, González de Soto, el carrer Nou o en zones properes a la Rambla. Abans també era molt visible o es podia detectar més, però ara no», va explica Sánchez a preguntes dels periodistes. En aquest sentit, va dir que en la majoria dels casos en les transaccions que s'han enganxar in fraganti s'hi ha interceptat una persona del sud de frança. I és que es tractaria d'una substància d'una gran puresa i també a uns preus molt competitius respecte del país veí. Un fet que, va dir, explicaria l'increment i que aquesta hagi estat la més comissada aquest any. De fet, s'han produït 69 detencions de les quals 24 han estat per tràfic, precisament, d'heroïna, 23 per cocaïna i 18 per marihuana.

En aquest sentit, l'inspector va dir que moltes de les persones detingudes per aquests delictes estan imputades pels fets o bé es troben a presó. «Això fa que difícilment puguin tornar-ho a fer», va dir. És precisament en aquesta direcció en la qual el Departament d'Interior vol posar més esforços: en les conseqüències judicials que el «petit mercadeig» tingui en els traficants.

Jané va dir que, en molts casos, es tracta de persones que formen part d'organitzacions criminals i que volen incidir en una major aportació de proves perquè des de l'àmbit judicial se'ls autoritzin més intervencions. El conseller va posar com a exemple les actuacions fetes al barri del Besòs o la Mina, on es van detenir un centenar de persones de les quals una trentena es troben encara en presó provisional.

«Menys» fets delictius

Amb tot, Jané va dir que globalment els fets delictius havien baixat un 4% a la ciutat i que els delictes contra el patrimoni ho havien fet en un 10%. També que han baixat els robatoris a l'interior de vehicles (passat dels 1.046 al 2010 als 255 d'aquest any). Jané va manifestar que les estrebades també han baixat un 50%.

D'altra banda, l'inspector de la Guàrdia Urbana, Josep M. Riera, va assegurar que les patrulles mixtes a la zona oest es mantindran amb patrullatges específics que ja s'hi estan fent des del migdia i fins a la nit, a més dels equips que habitualment pentitnen diferents sectors de la ciutat dia i nit.

Riera va dir que amb aquestes actuacions s'ha aconseguit visualitzar més presència dels dos cossos, així com una millora de la sensació de seguretat. Una situació que ha millorat també, va dir, amb l'actuació específica que s'ha realitzat al bloc ocupat del carrer Ramon Mandri. En aquest sentit, l'alcaldessa, Marta Felip, va explicar que en els propers dies es donarà totalment per desocupat i que ahir mateix es van entregar diverses claus que quedaven pendents. De fet, Riera va dir que només en quedarien dues o tres per retornar.

D'aquesta manera, en els propers dies es podria començar la rehabilitació de l'edifici, que passarà a lloguer social. «Moltes de les persones que hi havia en aquest bloc van venir d'altres indrets i tenien comportaments no apropiats al barri però la situació ja s'està reconduïnt», va precisar l'inspector.

Més efectius d'Urbana

Pel que fa a efectius de la Guàrdia Urbana, Felip va dir que hi ha una bona col·laboració entre cossos però que necessiten més personal. «A les previsions de 2016, hi haurà la contractació d'entre quatre i cinc agents a la plantilla. La nostra intenció és que aquesta xifra es mantingui com un increment fix en els propers tres-quatre anys per aconseguir arribar a un cos amb 90 agents», va precisar.